Shutterstock

Inside Melk

Vet- en eiwitgehaltes krijgen tik door hitte

1 Augustus 2019 - Kimberly Bakker

Nadat de melkaanvoer in mei seizoensmatig een piek bereikt, zakt deze daarna doorgaans terug. Dat is ook dit seizoen het geval. Wel hebben de vet- en eiwitgehaltes in juni een stevige tik gekregen van de extreme hitte in de laatste dagen van de maand.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Nederlandse zuivelverwerkers collecteerden in juni 1,144 miljoen ton, waarmee de melkcollectie ongeveer 2,8% lager is dan in dezelfde maand vorig jaar. Ten opzichte van de aanvoer in mei is sprake van een afname van circa 5,4%. In de eerste 6 maanden van dit jaar is 6,946 miljoen ton melk gecollecteerd. Dat is 2,7% minder dan vorig jaar in de eerste helft van het jaar werd opgehaald.

Hitte verlaagt gehaltes
Wanneer we kijken naar de vet- en eiwitproductie over juni, dan zien is te zien dat de droogte en hitte hier flink huis heeft gehouden. Over juni ligt de vetproductie op 48.679 kilo, wat betekent dat deze fors lager is dan in mei (-7,8%). Ten opzichte van juni vorig jaar is echter een plus zichtbaar van 0,6%. Het vetgehalte komt over juni uit op 4,26%, waar dat 1 maand eerder nog 4,35% was. Bovendien lagen de gehaltes in februari nog op 4,50% vet. 

Ook in het eiwitgehalte is het effect van de hitte goed zichtbaar. Deze ligt namelijk 0,07% lager dan in mei en komt uit op 3,51%. De eiwitproductie komt in juni uit op 40.190 kilo, wat 7,6% minder is dan in mei. Vergeleken met dezelfde maand in 2018 ligt de productie dit jaar 0,6% lager. Voor de eerste helft van het jaar komt de eiwitproductie uit op 249.503 kilo, waarmee de productie circa 1,9% achterloopt op vorig jaar.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden