Shutterstock

Analyse Kaas

Er stroomt fors meer melk de kaasbak in

1 Augustus 2019 - Wouter Baan

Er stroomt dit jaar in Nederland fors meer melk de kaasbak in. Terwijl de totale melkaanvoer behoorlijk is geslonken, trekt de kaasproductie juist een sprintje. Ondertussen bewegen de kaasprijzen overwegend stabiel.

De Nederlandse kaasproductie kwam in juni uit op 75.035 ton, tegenover 71.449 ton in dezelfde maand van 2018 (+5%). In de eerste 6 maanden van dit jaar kwam de kaasproductie uit op 456.757 ton. Dit is 3,8% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De toename is opvallend, omdat de Nederlandse melkaanvoer juist flink heeft ingeleverd.

Dit wijst erop dat zuivelproducenten een groter gedeelte van de aanvoer verwerken tot kaas. Dat is, gezien kaas al tijden de beste valorisatie van rauwe melk geeft, op zich geen verrassing. Tegelijkertijd is de productiestijging wel groot. De toename gaat vooral ten koste van een lagere productie van boter, melkpoeder (magere en volle).

Lichte daling DCA-foliekaasnoteringen
Vanwege de vakantieperiode is het overwegend rustig op de kaasmarkt. Er gebeurt dan ook weinig handel. Ten opzichte van vorige week leveren de prijzen iets in. De DCA-foliekaasnotering voor Gouda daalt met €0,02 tot €2,83 per kilo. De prijs van Edam levert €0,01 in tot €2,76 per kilo.

Dit artikel hoort bij het abonnement Boerenbusiness Melk & Voer Pro. De komende periode kunt u de wekelijkse kaasanalyse van Boerenbusiness tijdelijk gratis ter kennismaking lezen. 

Bekijk hier de laatste noteringen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden