Agrifoto

Nieuws Ruwvoer

Na maïs ook het gras volledig in loonwerk?

6 Augustus 2019 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Een aantal loonbedrijven onderzoekt de mogelijkheid om niet alleen de maïsteelt maar ook het graslandbeheer volledig van de melkveehouder over te nemen. De veehouder verdient daardoor meer in de stal en de loonwerker haalt meerwaarde van het land.

Dat is de insteek van het project 'Lonend Werken' van LTO Noord, dat dit voorjaar in samenwerking met 3 loonbedrijven en 6 melkveehouders in Overijssel is gestart. Binnen dit project is de loonwerker verantwoordelijk voor de ruwvoerwinning en de grondbewerking. De melkveehouder krijgt daardoor meer en beter ruwvoer, en de loonwerker kan efficiënter werken.

Het idee is afkomstig van Karel Kennes van loonbedrijf De Schalm uit Alphen (Noord-Brabant). Het loonbedrijf verzorgt al sinds 2014 voor een aantal melkveehouders in de klantenkring de graslandproductie volledig. De melkveehouders kunnen zich zo focussen op het veemanagement en het loonbedrijf kan haar kennis en kunde beter benutten zodat de mineralenbenutting verbetert, de grasproductie stijgt en de voerkwaliteit toeneemt.

Omvang maakt verschil
Ook de mogelijkheden die precisielandbouw biedt, worden zo maximaal benut. Per kilo melk dalen de loonwerkkosten niet. De meerwaarde voor melkveehouders bestaat dan ook uit de besparing op de voerkosten en diergezondheidskosten. Het bedrijf kan door beter afgestemde planning de machinecapaciteit beter benutten. Het plan is om uiteindelijk met langjarige contracten en een vaste kostprijs per kilo melk te werken, al is tot nu toe nog afgerekend met een kostprijs per uur en per hectare. Of het daadwerkelijk van een andere manier van factureren komt, moet nog blijken.

"De verschillen tussen de bedrijven zijn groot", erkent Kennes. "Het maakt nogal verschil of een bedrijf met 100 melkkoeien 100 hectare gebruikt of 20 hectare. Een manier van afrekenen vinden die de loonwerker prikkelt om een zo goed mogelijk resultaat voor de veehouder te halen, is wel van belang." Hoe dan ook blijkt het volgens Kennes dat alleen de werkwijze al een meerwaarde heeft. "Dit omdat je als bedrijf samen met de veehouder aan tafel zit om te bespreken hoe je tot zo hoog mogelijke ruwvoerproductie komt."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
H. Levers 8 Augustus 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10883554/na-ma-s-ook-het-gras-volledig-in-loonwerk]Na maïs ook het gras volledig in loonwerk?[/url]
In het verleden hadden ze in Oost Duitsland een systeem dat hier op leek.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden