Shutterstock

Analyse Kaas

Lichte correctie voor kaasprijzen

8 Augustus 2019 - Wouter Baan

De kaasmarkt kenmerkt zich nog altijd als rustig. Op de korte termijn tenderen de prijzen licht neerwaarts. Op de langere termijn heerst vooral veel onzekerheid. De vraag moet goed blijven om de productie op te kunnen vangen.

De kaashandel is al tijden relatief stabiel, wat het voor de handelshuizen lastig manoeuvreren maakt. Hoewel er veel melk tot kaas wordt verwerkt, loopt de productie terug. Dit als gevolg van de dalende seizoensmatige melkaanvoer.

De vraag naar kaas is medio augustus vrij tam, waar de vakantietijd deels debet aan is. Ten opzichte van vorig week leveren de kaasprijzen wat in. De DCA-foliekaasnotering voor Gouda daalt met €0,01 tot €2,82 per kilo. De prijs van Edam daalt met eveneens met €0,01 tot 2,75 per kilo.

Onzekere vooruitzichten
Het is echter nog geen gelopen race wat betreft de kaasprijzen voor de middellange termijn. De krappe voorraden en vrij constante exportvraag maakt een grote prijsdaling onwaarschijnlijk. Tegelijk wordt er in Europa per saldo (nipt) meer melk dan vorig jaar geproduceerd. De gemiddelde melkprijs in Europa lag in juli op €33,70 per 100 kilo, wat een fractie hoger is dan dezelfde maand in 2018.

Aangezien de melkprijs in veel Europese landen ver boven de €30 per 100 kilo ligt, moedigt dit melkveehouders waarschijnlijk aan om de productie op peil te houden. Bovendien zorgt de droogte lokaal voor problemen. Dit maakt een daling van de Europese melkproductie zodoende niet waarschijnlijk. 

Door een afgewaardeerde boterprijs is het waarschijnlijk dat grote volumes melk in veel landen de kaasbak in stromen. Ondanks dat de voorraden niet ruim zijn, moet de vraag dus wel in stand blijven om de kaasprijzen overeind te houden.

Dit artikel hoort bij het abonnement Boerenbusiness Melk & Voer Pro. De komende periode kunt u de wekelijkse kaasanalyse van Boerenbusiness tijdelijk gratis ter kennismaking lezen. 

Bekijk hier de laatste noteringen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden