Shutterstock

Nieuws Melkveehouderij

Bijna 2 miljard staatssteun voor Canadese melkers

19 Augustus 2019 - Wouter Baan - 1 reactie

De melkveehouders in Canada krijgen $1,75 miljard aan staatssteun. Dat komt door de handelsverdragen die het land heeft gesloten met onder meer de Europese Unie. De timing is opvallend, gezien er in Canada verkiezingen op stapel staan.

De afgelopen jaren sloot de Canadese regering diverse handelsverdragen. Met de Europese Unie werd het CETA-verdrag gesloten. Ook participeert Canada in 'Trans-Pacific Partnership', waarbij landen als Japan, Australië, Mexico en Nieuw-Zeeland vrijhandel kunnen bedrijven.

$30.000 in het eerste jaar
Deze verdragen pakten nadelig uit voor de Canadese melkveehouders. Zij zagen dat hun land de deur opende voor buitenlandse melk, terwijl het binnenlandse quoteringssysteem gehandhaafd bleef. Als compensatie krijgen de 10.600 melkveehouders daarom een bedrag van $1,75 miljard, wat neerkomt op ruim €1 miljard.

Deze bedragen worden niet in 1 keer uitgekeerd, maar over de komende 8 jaar uitgesmeerd. Het geld worden toegekend op basis van dieraantallen en melkproductie. Een bedrijf met ongeveer 80 melkkoeien ontvangt in het eerste jaar een slordige $30.000. De melkveehouders in Canada zijn logischerwijs blij met de overheidssteun. 

Geen deal
Canada werkt ook aan een handelsverdrag met buurlanden Amerika en Mexico. Dit verdrag, dat luistert naar de naam 'USMCA', is de opvolger van het voormalige NAFTA dat door de Amerikaanse president Donald Trump naar de prullenbak is gewezen. De Canadese regering belooft dat het compensatiebedrag oploopt wanneer deze deal definitief is. Naar verluidt worden de laatste plooien momenteel gladgestreken.

Canada belooft dat het verder geen vrijhandelsverdragen meer sluit. Deze uitspraak is opvallend, omdat daarmee ook een streep is gezet door een potentieel verdrag met het Verenigd Koninkrijk, die in oktober de Europese Unie verlaat.

Timing is opvallend
In oktober stemmen de Canadezen voor de landelijke verkiezingen. De huidige premier Justin Trudeau mikt op een tweede termijn. De gedachte in Canada is dat Trudeau met de staatssteun de boerenkiezers op zijn hand wil krijgen.  

In dit artikel gaat het over Canadese dollars. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
duurzaam producent 19 Augustus 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10883689/bijna-2-miljard-staatssteun-voor-canadese-melkers]Bijna 2 miljard staatssteun voor Canadese melkers[/url]
in Ierland moeten de melkveehouders veel melken om de economie van het land te versterken.
in Denemarken en Nederland wordt gemolken om te kunnen Concureren met de wereld markt.
In China moet gemolken worden om melk te hebben.
in Frankrijk en Oostenrijk wordt gemolken voor platteland toerisme enzovoort.
Maar welk land heeft de duurzaamheid en welzijn van zijn melkveehouders op de eerste plaats ?
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws melk

Duitse boeren en zuivel tegen contractplicht melk

Nieuws melk

Toch strengere regels melkverkoop aan huis

Nieuws melk

Melkproductie volgt prijs niet meer in Duitsland

Analyse melk

Wet OHP: eerlijkere prijs voor niet-coöperatieboeren

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden