Shutterstock

Inside Melk

Roomprijs trekt onverwacht een sprintje

22 Augustus 2019 - Wouter Baan

De roomprijzen trekken deze week verder aan en dat is tegen de verwachtingen in. De prijzen van spotmelk bewegen wel zijwaarts. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De roomprijzen laten al langer een stijging zien, maar de maakt maakt nu extra vaart. De DCA-roomprijs stijgt namelijk met €200 tot €4.200 per ton. Daarmee is room overprijsd ten opzichte van de boterprijzen, die staan immers op €3.400 per ton.

De reden van de prijsstijging is de beperkte beschikbaarheid. Dit wordt versterkt door het naijleffect van de extreme hitte in juli. Daarbij laat de seizoensmatige melkaanvoer een teruggang zien. De verwachting is dat de prijzen op korte termijn kunnen blijven stijgen, maar dat de opwaartse trend op langere termijn niet houdbaar is.

Stabiele spotmelkprijzen
De prijzen van spotmelk bewegen overwegend stabiel. In Nederland blijft de DCA-notering voor de derde week op rij staan op €35 per 100 kilo, met een dunne markt. Daarmee liggen de spotprijzen ook in de buurt van de uitbetalingsprijzen die melkveehouders ontvangen. 

In Duitsland krijgt de markt steun van de Italiaanse koopdruk, al leidt dit niet tot hogere prijzen. De notering voor Zuid-Duitsland blijft stabiel op €36 per 100 kilo (bij 3,7% vet). De notering van Noord-Duitsland blijft staan op €34 per 100 kilo (bij 3,7% vet).

De prijzen van magere melkconcentraat bewegen stabiel, net zoals de prijzen voor magere melkpoeder. De DCA-notering blijft stabiel op €1.970 per ton.

Bekijk hier de laatste noteringen

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden