Mizantroop / Shutterstock.com

Inside Melk

Melkprijs Arla niet van zijn plek te krijgen

23 Augustus 2019 - Wouter Baan

De melkprijs van Arla blijft voor september voor de achtste maand op rij onveranderd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niet vaker in de recente geschiedenis bleef de melkprijs voor zo'n lange periode stabiel. De uitbetalingsprijs is een afgeleide van de zuivelmarkt en die is ook al langere tijd vrij stabiel. De boterprijs is in de afgelopen maanden weliswaar flink afgewaardeerd, maar dat wordt volgens Arla gecompenseerd met hogere prijzen voor magere melkpoeder.

Daarbij bewegen de kaasprijzen al weken stabiel, al heeft de markt deze week de richting naar beneden ingeslagen. Ook de prijzen voor volle melkpoeder zijn ietwat zwakker geworden nu Nieuw-Zeeland meer in het seizoen begint te komen.

Evenveel melk in Europa
Arla signaleert dat de melkaanvoer in Europa nagenoeg gelijk is aan vorig jaar. Tussen de landen waarin de zuivelcoöperatie actief is, zijn wel grote verschillen zichtbaar. In thuisland Denemarken, in België en het Verenigd Koninkrijk is sprake van een (lichte) toename, terwijl er in Nederland en Duitsland juist minder melk te verwerken is. In ons land is Arla, met een slordige 100 melkveehouders, echter een vrij kleine speler.

In Nederland komt FrieslandCampina maandag 26 augustus met de garantieprijs voor de maand september. Voor augustus staat de prijs op €35 per 100 kilo. De garantieprijs is voor ongeveer 10% gebaseerd op de melkprijs van Arla. De stabiele mutatie van Arla vergroot de kans dat ook FrieslandCampina de melkprijs voor de komende maand laat staan. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden