Shutterstock

Inside Melk

Poolse melkers schroeven productie weer op

20 September 2019 - Kimberly Bakker

Over juni toonde de melkaanvoer van Polen een lichte daling, maar in de maand juli hebben de melkveehouders in het land de productie weer opgeschroefd, zo tonen nieuwe cijfers van de Europese Commissie aan. Daarmee komt melkaanvoer weer boven het niveau van 2018 uit.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De melkveehouders in Polen hebben in de maand juli 1,056 miljoen ton melk geproduceerd. Dat is 3,3% meer dan vorige maand. Daarbij komt de productie circa 1% boven het niveau van dezelfde maand vorig jaar uit. Aangezien Poolse melkveehouders een versnelling opgeschakeld hebben, komt de melkaanvoer uit op het hoogste niveau voor juli sinds het jaar 2004.

Het 5-jarig gemiddelde noteert 1,01 miljoen ton melk. Dit is ongeveer 3,8% minder dan dit jaar in deze maand geproduceerd is. Als we (op basis van de seizoensmatige trend) een blik in de toekomst werpen, dan kunnen we voorzichtig concluderen dat de melkproductie in de komende maanden waarschijnlijk een neerwaartse lijn inzet.

Invloed van droogte
Dat de melkproductie over juni stagneerde, kwam voornamelijk door de aanhoudende droogte. Polen wordt al sinds de zomer van 2018 geteisterd door droogte, waarbij de schade inmiddels geraamd wordt op circa €800 miljoen. Boeren kunnen daarom rekenen op zogenaamde 'droogtesteun' van omgerekend €229 per hectare. Nu de zomer richting zijn einde gaat, zijn warme weersomstandigheden minder van invloed op de melkproductie.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden