Shutterstock

Analyse Kaas

Ondertoon op kaasmarkt blijft vast

26 September 2019 - Wouter Baan

De stemming op de kaasmarkt is al langere tijd positief en die lijn zet nu door. De DCA-foliekaasnoteringen (Gouda en Edam) zetten deze week opnieuw een stapje naar boven.

De kaasmarkt krijgt van meerdere kanten steun. Zo is er weinig kaas op voorraad en begeeft de seizoensmatige melkproductie zich op het laagste punt in het jaar. Daarbij geven boter en magere melkpoeder al langer de beste valorisatie van rauwe melk, waardoor er minder kaas geproduceerd wordt. Dit blijkt uit de ZuivelNL-notering van weipoeder die deze week voor het eerst sinds januari weer steeg.

Door de krappe voorwaarden worden Gouda en Edam gezocht, al geldt dit ook voor andere kazen. Vooral de vraag voor de korte termijn (oktober) is goed. Voor de langere termijn is nog wel wat onzekerheid, die onder meer gevoed wordt door de eventuele Amerikaanse importheffingen op kazen uit Europa.

Vierde stijging op rij
Dit neemt niet weg dat de DCA-foliekaasnotering voor Gouda deze week voor de vierde week op rij stijgt. De prijs plust met €0,01 tot €2,92 per kilo. De prijs van Edam verkleint de bandbreedte met Gouda en gaat met €0,02 omhoog tot €2,86 per kilo.

Dit artikel hoort bij het abonnement Boerenbusiness Melk & Voer Pro. De komende periode kunt u de wekelijkse kaasanalyse van Boerenbusiness tijdelijk gratis ter kennismaking lezen. 

Bekijk hier de laatste noteringen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox