Shutterstock

Inside Voer

Voermarkt wil maar niet op gang komen

1 Oktober 2019 - Kimberly Bakker

Er gebeurt weinig spannends op de voermarkt en dat zorgt er volgens de diverse fouragehandelaren voor dat prijsmutaties wederom schaars zijn. Daarnaast melden zij dat de handel in snijmaïs al over 2 weken voorbij zou kunnen zijn.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Waar de handel in snijmaïs in deze periode van het jaar doorgaans volop in bloei staat, is er dit jaar juist verrassend weinig handel in dit product. Volgens de handelaren is niet alleen de vraag beperkt, maar is ook het aanbod niet om over naar huis te schrijven. Daarnaast wordt gemeld dat veel product onderling wordt verhandeld en niet zozeer door middel van (fourage)handelaren.

Het bovenstaande zorgt ervoor dat de prijs voor snijmaïs deze week blijft staan op €55 per ton franco boerderij. In andere woorden: circa €1,60 per procent droge stof. Dit is iets minder dan vorig jaar in deze periode werd betaald, want toen kwam de prijs uit op €60 per ton franco boerderij. De verwachting is dat de handel in snijmaïs over circa 2 weken voorbij is, wat betekent dat het dit jaar zeer snel is gegaan.

Bierbostel wel omhoog
Hoewel de markt voor bierbostel vergelijkbaar aanvoelt met vorige week, laat de prijs toch een forse stijging zien. Die gaat deze week namelijk met €0,15 omhoog tot €2,50 per procent droge stof, waarmee de notering voor de derde week op rij een stap omhoog zet. Dit komt vooral doordat ook deze week de vraag is toegenomen.

Ook de prijs van stro (zowel tarwe- als gerstestro) zet deze week een stap omhoog. De prijs stijgt met €5 naar €105 per ton franco boerderij. Daarbij blijven ook de aardappelproducten zeer gewild, al is het aanbod schaars. Er worden komende week wel wat aardappelvezels uit Frankrijk verwacht, wat met name de boeren in het zuiden wat verlichting kan brengen.

Weinig voorraad
Wat handelaren verder opvalt, is het feit dat veehouders her en der toch al de ruwvoervoorraad aanspreken. De voorraad die zij in de voorgaande jaren opgebouwd hadden, is vorig jaar grotendeels gebruikt. Hierdoor zijn veel boeren aan het begin van 2019 opnieuw gestart met het opbouwen van een voorraad. Nu de herfst aanbreekt en de winter op komst is, blijkt dat deze niet zo ruim is als de meesten hadden gewild. Van overschotten is al helemaal geen sprake.

Alle prijzen en mutaties zijn hier te vinden.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden