Agrifoto

Inside Voer

Handel in snijmaïs komt rustig op gang

24 September 2019 - Kimberly Bakker

Nu de eerste percelen nieuwe snijmaïs geoogst zijn, komt de handel langzaam op gang. Welke prijs wordt daarbij genoemd? Daarnaast blijkt dat de (melk)veehouders op dit moment veel interesse hebben in aardappelproducten. Dit leidt tot hogere prijzen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In het zuiden van Nederland wordt momenteel nog volop gehakseld, maar de vraag naar snijmaïs van de nieuwe oogst komt inmiddels rustig op gang. Volgens diverse handelaren zijn de eerste zaken gedaan op een prijsniveau rond de €55 per ton franco boerderij, al melden zij wel dat de grote verschillen in kwaliteit het lastig maken om een eenduidige prijs te geven. Dit maakt dat zij tevens verwachten dat de goede tot uitstekende kwaliteit in rap tempo uitverkocht kan zijn.

Als we kijken naar de voorgaande jaren, dan zien we dat de startprijs iets lager ligt dan in 2018. Toen werd in week 36 overgegaan op nieuwe oogst en bedroeg de prijs €62 per ton franco boerderij. Echter, ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde ligt de prijs nog altijd hoger. In die periode werd in dezelfde week gestart, maar noteerde de startprijs €52 per ton franco boerderij. De handelaren vinden het lastig om een voorspelling te maken voor het verdere verloop van de prijs, gezien nog niet duidelijk is hoeveel product van goede kwaliteit er van het land wordt gehaald.

Aardappelproducten in trek
Terwijl de vraag naar snijmaïs mondjesmaat toeneemt, is de vraag naar aardappelproducten op dit moment zeer goed. Volgens handelaren is dit echter niet heel bijzonder, gezien de vraag tussen half september en eind oktober altijd redelijk sterk is. Dat de vraag in deze tijd van het jaar flink toeneemt, komt onder meer doordat melkveehouders diverse producten gebruiken om de kuil af te dekken.

Wat de situatie wel iets anders maakt dan in andere jaren, is het feit dat aardappelfabrieken dit jaar weinig product afkeuren. Dit zorgt ervoor dat het aanbod voor de veehouderij gering is, waardoor de prijzen langzaam stijgen. De prijs voor aardappelvezels bedraagt momenteel ongeveer €36 per ton franco boerderij en de prijs van aardappelsnippers ligt tussen de €40 en €45 per ton franco boerderij. Daarbij gaat het uiteraard om B-kwaliteit.

Handel in bierbostel loopt door
Ook de markt voor bierbostel loopt momenteel goed door, wat maakt dat de prijs deze week voor de tweede week op rij een stapje omhoog zet. De prijs stijgt met €0,05 naar €2,35 per procent droge stof. Daarbij melden de handelaren wel dat de prijs in het zuiden iets beneden dat niveau ligt en in het noorden juist iets erboven (vooral door de transportafstand). De verwachting is dat deze prijs voorlopig gehandhaafd blijft; in elk geval tot het moment waarop (melk)veehouders een invulling gaan geven aan het winterrantsoen.

Alhoewel de handel in bierbostel, snijmaïs en aardappelproducten weer wat positiever oogt, blijft de prijs van stro voor de vijfde week stabiel op €100 per ton franco boerderij. Daarbij melden de handelaren zelfs dat de prijs in de komende weken wellicht nog wat verder kan dalen, als gevolg van het grote aanbod. De prijs van weidehooi blijft deze week eveneens stabiel en noteert nu voor de vierde week op rij €140 per ton franco boerderij.

De handel in Engels raaigras is al weken relatief stil en dat maakt dat de prijs ook deze week weer stabiel noteert op €110 per ton franco boerderij. Datzelfde geldt voor de handel in kuilgras. De prijs voor dit product staat daarmee inmiddels al 20 weken op rij op €50 per ton franco boerderij. De verwachting is dan ook niet dat hier op korte termijn verandering in gaat komen.

Kijk voor alle prijzen en mutaties in onze databank.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox