Shutterstock

Analyse Kaas

Alle remmen zijn los op de kaasmarkt

17 Oktober 2019 - Wouter Baan

De DCA-foliekaasnoteringen voor Gouda en Edam zetten deze week opnieuw een stap naar boven en passeren makkelijk de psychologische grens van €3 per kilo.

De kaasprijzen hebben duidelijk de wind in de zeilen. Dat is al een tijdje zo, maar deze goede flow krijgt steeds meer vorm. De opwaartse kon ook nog wel even doorzetten. Veel producenten claimen uitverkocht te zijn. Vooral Edam is bijna niet verkrijgbaar. 

Daar komt bij dat een fabriek van de Duitse coöperatie DMK Group in Nordhackstedt (Sleeswijk-Holstein), die tezamen met Arla geëxploiteerd wordt, de productie van Gouda onlangs heeft geswitcht naar mozzarella. Deze fabriek produceerde circa 600 ton per week en die volumes komen niet meer op de markt.

Dal melkaanvoer
De kaas die uitgeleverd wordt, is zeer jong. Dit maakt dat de opbouw van voorraden niet voor de hand ligt. Onder meer omdat de melkaanvoer in Noordwest-Europa zich momenteel in het seizoensmatige dal begeeft, waardoor relatief weinig kaas wordt geproduceerd. Daar komt bij dat de combinatie van magere melkpoeder/boter tevens een betere valorisatie geeft van rauwe melk, al komt het omslagpunt wel weer in zicht. Dit omdat de kaasprijzen hard oplopen.

Veel afnemers hebben gewacht met indekken en speculeerden op een prijsdaling in het vierde kwartaal. Het tegendeel is echter waar, waardoor zij nu zich nu als koper op de markt melden. Met name in Oost-Europa en Mediterraanse landen (zoals Italië en Portugal) slurpen momenteel veel volumes op.

Flinke prijsstijgingen 
De verwachting is dat de prijzen op de korte termijn verder aantrekken. Voor langere termijn (december en Q1 2020) zijn deze kopers echter wel terughoudend. De DCA-foliekaasnotering voor Gouda stijgt met €0,08 tot €3,06 per kilo. De prijs van Edam plust met €0,10 tot €3,03 per kilo. Beide noteringen staan daarmee op het hoogste niveau sinds begin mei. 

Dit artikel hoort bij het abonnement Boerenbusiness Melk & Voer Pro. De komende periode kunt u de wekelijkse kaasanalyse van Boerenbusiness tijdelijk gratis ter kennismaking lezen. 

Bekijk hier de laatste noteringen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond melk

Duitse melkveehouders missen begrip voor positie

Nieuws Melk

Rabobank voorziet betere marge voor melkveehouder

Analyse Melk

Melkveehouder wacht met verwerker grote keuzes

Nieuws Melk

Ierse melkaanvoer zakt nog dieper weg

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden