In de discussie over de stikstofproblematiek moet het oog niet alleen gericht zijn op de landbouw, maar moet ook kritisch worden gekeken naar de natuur. Een aantal van de stikstofgevoelige Natura2000-gebieden is klein. "Daarvan kun je haast niet volhouden dat het om echte natuurgebieden gaat."
Dit zegt Rudy Rabbinge, een lid van de commissie Remkes die het kabinet adviseert over het stikstofbeleid, in het Algemeen Dagblad (AD). Volgens de emeritus hoogleraar duurzame ontwikkeling moet ook de natuur zelf onderdeel zijn van de discussie. Deze wordt tot nu toe volledig buiten schot gelaten, ook door de commissie Remkes zelf. Naast veel kleine natuurgebieden, zijn volgens Rabbinge ook heel veel natuurtypen gedefinieerd die moeten worden beschermd. "De vraag is of dat niet wat minder kan."
Beter evenwicht
Rabbinge zelf is voorstander van een kleiner aantal natuurgebieden, waardoor er een beter evenwicht bestaat tussen wonen, economische activiteiten en natuur. De huidige grote natuurgebieden, zoals de Veluwe, kunnen dan eventueel nog uitbreiden. Hij oppert in het AD een idee van zijn hand uit de jaren '90, om naast de Ecologische Hoofdstructuur (waarin de natuurgebieden werden vastgelegd) ook een Agrarische Hoofdstructuur te ontwikkelen.
In dit voorstel worden alle agrarische bedrijven geconcentreerd op de meest vruchtbare gronden, waardoor er minder land nodig is om voedsel te produceren. De schrale grond kan dan worden omgezet in natuur. Op dezer wijze is minder kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen nodig, hetgeen de duurzame productie vergroot. Volgens Rabbinge is het zeker mogelijk dat natuur en landbouw in Nederland naast elkaar kunnen bestaan. "Als er strakke keuzes worden gemaakt in de ruimtelijke ontwikkeling."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10884401/hoogleraar-schrap-ook-aantal-natuurgebieden]Hoogleraar: 'Schrap ook aantal natuurgebieden'[/url]
Ze zijn ons aan het afleiden! Er is nog steeds geen stikstof probleem! Sinds 1990 is er al meer dan 50% gereduceerd. En bij intensieve veehouderij is het eenvoudig om de lucht schoon te wassen, dus waarom moeten juist de varkens en de kippen gesaneerd worden?
Het gaat ons kabinet niet om het middel maar het gaat om het doel wat ze willen bereiken, ofdat het nou is met co2, stikstof of omdat we een bedreiging zijn voor natuur of insecten.
Het einddoel van dit kabinet is ruimte te maken voor andere industrieën zoals vliegen, en de gemiddelde burger financieel afhankelijk te maken! Het plan van links is volledige controle over de burgers!
Dat is geen complottheorie maar waarheid aan het worden rutte heeft het zelf toegegeven, rutte is een wolf in schaapskleren hij is hardstikke links!