Shutterstock

Nieuws Stikstof

Hoogleraar: 'Schrap ook aantal natuurgebieden'

18 Oktober 2019 - 33 reacties

In de discussie over de stikstofproblematiek moet het oog niet alleen gericht zijn op de landbouw, maar moet ook kritisch worden gekeken naar de natuur. Een aantal van de stikstofgevoelige Natura2000-gebieden is klein. "Daarvan kun je haast niet volhouden dat het om echte natuurgebieden gaat."

Dit zegt Rudy Rabbinge, een lid van de commissie Remkes die het kabinet adviseert over het stikstofbeleid, in het Algemeen Dagblad (AD). Volgens de emeritus hoogleraar duurzame ontwikkeling moet ook de natuur zelf onderdeel zijn van de discussie. Deze wordt tot nu toe volledig buiten schot gelaten, ook door de commissie Remkes zelf. Naast veel kleine natuurgebieden, zijn volgens Rabbinge ook heel veel natuurtypen gedefinieerd die moeten worden beschermd. "De vraag is of dat niet wat minder kan."

Beter evenwicht
Rabbinge zelf is voorstander van een kleiner aantal natuurgebieden, waardoor er een beter evenwicht bestaat tussen wonen, economische activiteiten en natuur. De huidige grote natuurgebieden, zoals de Veluwe, kunnen dan eventueel nog uitbreiden. Hij oppert in het AD een idee van zijn hand uit de jaren '90, om naast de Ecologische Hoofdstructuur (waarin de natuurgebieden werden vastgelegd) ook een Agrarische Hoofdstructuur te ontwikkelen.

In dit voorstel worden alle agrarische bedrijven geconcentreerd op de meest vruchtbare gronden, waardoor er minder land nodig is om voedsel te produceren. De schrale grond kan dan worden omgezet in natuur. Op dezer wijze is minder kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen nodig, hetgeen de duurzame productie vergroot. Volgens Rabbinge is het zeker mogelijk dat natuur en landbouw in Nederland naast elkaar kunnen bestaan. "Als er strakke keuzes worden gemaakt in de ruimtelijke ontwikkeling."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
33 reacties
Paul 18 Oktober 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10884401/hoogleraar-schrap-ook-aantal-natuurgebieden]Hoogleraar: 'Schrap ook aantal natuurgebieden'[/url]
Er zijn een heleboel Natura 2000 gebieden die niet gevoelig zijn voor stikstof . zoals IJsselmeer en Waddenzee.
Cor 19 Oktober 2019
Het lijkt er op dat het boerenverstand begint te werken
Joost 19 Oktober 2019
De eerste keer dat Rabbinge iets verstandigs zegt. Verstand komt kennelijk bij een hoogleraar ook met de jaren.
Abonnee
roy 19 Oktober 2019
dit begint er eindelijk een klein beetje op te lijken. Hoe kan het dat de commisie Remkes hier dan met geen woord over heeft gesproken??
Waarom zijn de natuurgebieden in deze discussie buiten schot gebleven?? Wat voor verborgen linkse agenda zit hier achter??
Wanneer keert de ratio eens terug??
Henk 19 Oktober 2019
Die zijn buiten schot gelaten om dat in linkse ogen de natuur heilig is,
Ton Westgeest 19 Oktober 2019

Zonder naar de consequenties te kijken hebben ze 140 natura 2000 gebieden ingesteld. Om maar uit de Brusselse pot te kunnen graaien...

De hoorzitting geeft duidelijk aan dat andere landen het anders doen dan wij of helemaal niet.... Werken ze met andere cijfers en hebben ze een heel ander idee van natuurparken.

Wat bijvoorbeeld hier een natuurpark heet, graven ze in Duitsland gewoon af en maken ze er landbouw grond van. bv. Manderheide en Engbertsdijksvenen.

Ik wil hiermee duidelijk maken dat we uit een ander vaatje moeten gaan tappen.....
Met andere cijfers werken, met andere afstanden, met andere regels of zelfs met de miljoenen, waar ze nu de boeren mee weg willen kopen, bij Brussel de natuurparken terug draaien.

Want een ding klopt namelijk ook niet, dat iedereen over natuurparken praat . Als de mens het heeft aangelegd, is het namelijk alleen maar een PARK!!!!
Mike Voorhand 19 Oktober 2019
Bottom line: er zijjn te veel dieren gekomen afgelopen jaren. Zuivel en vlees vliegen het land uit en de stront blijft achter in het land dat van ons allemaal is. Hoog tijd dat hier een halt toe geroepen wordt.
willem 19 Oktober 2019
moeten we alle activiteiten die producten exporteren maar direct staken dus....goed idee!
Ton Westgeest 19 Oktober 2019
Is er iemand die weet hoeveel stikstof we invoeren met kunstmest?

Rond 19 Oktober 2019
Geen import van voedsel 1 grote staatsboerderij geen volkstuintjes aan de randstad meer . Als er nog maar iemand een krop sla op zn balkon teelt wordt ie opgepakt .nog even 3 miljoen mensen erbij stampen .Dit wordt de toekomst .
Goed bezig tjeerdje en Esther Ouwehand .
Marie 19 Oktober 2019
Lekker makkelijk om natuurgebieden af te schaffen. Anderen zeggen, schaf de Nederlandse boer af; niet echt nodig voor de voedselproductie. Voldoende plaats elders in de wereld. Wijsneuzen. Met gecoate kunstmestkorrels kun je overigens sowieso 10% besparen. Ook nog eens 10%, als je gras maait om de 45 dagen. Zo doen wij dat in het "achtelijke" Polen.
Joop 19 Oktober 2019
Ze zijn ons aan het afleiden! Er is nog steeds geen stikstof probleem! Sinds 1990 is er al meer dan 50% gereduceerd. En bij intensieve veehouderij is het eenvoudig om de lucht schoon te wassen, dus waarom moeten juist de varkens en de kippen gesaneerd worden?

Het gaat ons kabinet niet om het middel maar het gaat om het doel wat ze willen bereiken, ofdat het nou is met co2, stikstof of omdat we een bedreiging zijn voor natuur of insecten.

Het einddoel van dit kabinet is ruimte te maken voor andere industrieën zoals vliegen, en de gemiddelde burger financieel afhankelijk te maken! Het plan van links is volledige controle over de burgers!
Dat is geen complottheorie maar waarheid aan het worden rutte heeft het zelf toegegeven, rutte is een wolf in schaapskleren hij is hardstikke links!
Bob 19 Oktober 2019
Groenlinks en D66 zijn het stkstof probleem,
Dankzij hen zit alles op slot
Franske 19 Oktober 2019
In een Democratisch Land bepaald de meerderheid,
In Nederland is dat andersom!!
Ziener 19 Oktober 2019
en de stront van die 800.000 ingevoerde kalveren die Van Drie invoert uit Oost Europa of Belgie ( op Zembla gezien ), telt die ook mee?
Die 1100 boeren op contract, lees wurg werk, wanneer roeren die zich?
bblogic 20 Oktober 2019
Joop schreef:
Ze zijn ons aan het afleiden! Er is nog steeds geen stikstof probleem! Sinds 1990 is er al meer dan 50% gereduceerd. En bij intensieve veehouderij is het eenvoudig om de lucht schoon te wassen, dus waarom moeten juist de varkens en de kippen gesaneerd worden?

Het gaat ons kabinet niet om het middel maar het gaat om het doel wat ze willen bereiken, ofdat het nou is met co2, stikstof of omdat we een bedreiging zijn voor natuur of insecten.

Het einddoel van dit kabinet is ruimte te maken voor andere industrieën zoals vliegen, en de gemiddelde burger financieel afhankelijk te maken! Het plan van links is volledige controle over de burgers!
Dat is geen complottheorie maar waarheid aan het worden rutte heeft het zelf toegegeven, rutte is een wolf in schaapskleren hij is hardstikke links!
Helemaal mee eens. De overheid wil de totale controle over alles en iedereen. Nu niemand meer gelooft in het socialisme proberen ze de macht te grijpen met klimaat en milieu als nieuwe religie. De jongste generaties zijn jarenlang gehersenspoeld door het onderwijs, en de rest van de bevolking krijgt via de media een dagelijkse dosis klimaat en milieu bangmakerij over zich heen. De stikstof problematiek is voor deze lieden dan ook een prachtige stok om mee te slaan. Inhoudelijke argumenten doen er dan ook niet toe. Het gaat de heersers slechts om het doel. De mensen klaar maken voor het nieuwe socialisme, verpakt als een groene religie. Zelfs een bedrijfs inquisitie ontbreekt niet, zoals het plan van Remkes laat zien.

Mike Voorhand 20 Oktober 2019
Gebruikerwillem
Gisteren 18:25 uur
moeten we alle activiteiten die producten exporteren maar direct staken dus....goed idee!

Jammer dat je het negatief benadert. Ik zal het tot de kern benoemen. Er is te veel stront van dieren in NL. Helaas, de vervuiler ruimt niet op.

Luchtwassers helpen niet echt of echt niet. Woon vlakbij mega kippenstal en voormalige paardenbak is in 2 jaar tijd volledig vergrast door stikstofdepositie of wel ammoniak.

Trost op biologische boer en op mijn zwager die kleinschalig boert, zonder kunstmest.
schoenmakers 1 20 Oktober 2019
fijn dat jij trost bent, ik ben trots op de geweldige landbouw, hoe die tot nu toe zich heeft kunnen handhaven, ondanks alle tegenwerking van de overheid die je je maar kunt indenken.
Jos 20 Oktober 2019
Inderdaad zijn er een aantal natuurgebieden die nogal klein zijn.
Als er dus boeren stoppen omdat die er teveel zijn in Nederland kan de natuurruimte uitbreiden.
Het land wordt dan hersteld, vroeger was het allemaal natuur en werd er alleen boerenland gebruikt om zelf van te leven. Productie voor het buitenland is niet nodig dus 80% van het boerenland terug naar de natuur.
Jos 20 Oktober 2019
Heel veel boeren zijn goed bezig en begaan met de natuur. Ik ken veel boeren bij ons in de buurt die helpen de weidevogelstand te verbeteren. Helaas zijn er ook boeren die hun bouwland puur en alleen gebruiken voor productie van slechts één gewas of alleen gras en mais voor hun vee verbouwen. Deze boeren moeten wel om, ook al begrijp ik dat ze geld moeten verdienen. Wij zullen dan ook een eerlijke prijs moeten betalen voor goed geteelde/geproduceerde producten. En voor betere (biologische) landbouw zullen we echt naar minder vee moeten.
Peter P 20 Oktober 2019
Als planoloog ben ik het met Rabbinge eens. Dit dilemma is zonder een min. van VROM lastig op te lossen.
Er moet op nationaalniveau planmatig naar dit probleem worden gekeken. In een delta wonen nu eenmaal veel mensen en daar is veel economische ruimte nodig. Dan kun je niet relicten van natuur als uitgangspunt nemen voor uitbreidingsplannen.
In mijn werk moeten we nu stikstof berekeningen maken voor de bouw van 1 stikstof-neutrale woning. Dat is van de gekke.
Er wordt niet gesaldeerd en zijn geen regionale modellen etc. etc.
Abonnee
roy 20 Oktober 2019
@jos
In Nederlands is helemaal geen natuur man. Al die nieuwe natuurgebieden zijn gecreerde aanfluitingen, die duur zijn in onderhoud ook nog. Productie voor het buitenland is niet nodig, mensen maar laten verhongeren in Afrika??
Ook het handelsoverschot gaat dan naar de klote, weg rijk land Nederland. Komt op het zelfde neer als je portemonnee weggeven.
Dan zullen uiteindelijk wel de linkse hobbies gaan verdwijnen zoals de massa immigratie, uitkeringen en boertje pesten. Dat is het enige positieve eraan.
Nederland heeft de meest innovatieve landbouw ter wereld en ook zeer productieve gronden en goede infrastructuur zoals de havens. Een ideaal model dus, voor de voedselvoorziening, het meest elementaire in ons bestaan.
De vraag is dus Rijk of Arm en Voedsel of Honger?. Onbegrijpelijk dat links voor de laatste opties kiest.
schoenmakers 1 20 Oktober 2019
waar de linkse politiek vandaan komt wist ik niet, maar ik krijg steeds meer het gevoel dat het net hetzelfde is als met linkse handen staan!!!!
Ton Westgeest 21 Oktober 2019
Schoenmakers, de linkse politiek wordt aangestuurd door Duyvendak bekend geworden van dat hij vroeger vleesauto's en slachterijen in de fik stak.....

Hij heeft een strafblad dus daarom heeft hij een stromannetje nodig want hij kan zelf niet op de voorgrond treden. Door zulke activisten, en voor Duyvendak en consorten geld helemaal, terroristen worden we eigenlijk geregeerd.

Zij zitten tot aan hun ellebogen in de regering, Jesse Klaver heeft niet voor niets een afspraak met Rutte gemaakt dat hij alles met hem mee zou stemmen als de helft van de veestapel maar weg zou gaan!!!

Dus het is veel erger als dat je met linkse handen zou staan....

Soerd 21 Oktober 2019
Rutte is een wolf in schaapskleren ,hij lult rechts en doet links
Ed 21 Oktober 2019
Marie, het 'achterlijke' Polen kun je niet vergelijken met Nederland. Hier in Polen is veel meer grond en (nog) relatief weinig veeteelt en een ietswat andere regering.
van laar 21 Oktober 2019
als wij onze stikstof uit onze eigen mest die wij nu moeten afvoeren met dure vervuilende vracht wagens eens zelf op ons eigen land mochten gebruiken i.p.v kunstmest aankopen zou dat al een enorme besparing opleveren
Ton Westgeest 21 Oktober 2019
https://www.youtube.com/watch?v=g3lYc_m2jW0&feature=push-fr&attr_tag=SDzfW_pRmiOM6WLa%3A6rr
Mike Voorhand 21 Oktober 2019
@Roy
Je spreekt van innovatieve landbouw. Waarom zie ik geen innovatieve schoffelrobots in het aardappelveld? Ik zie helaas nog wel een gifspuit over de velden rijden en dat 20-25x per seizoen. Waarom niet wat innovatieve omstandigheden in de koestal? Koeien gaan helaas maar 5 jaar mee.
We moeten af van het idee dat wij de wereld moeten voeden... Bizar!
Graag een rijk aanbod aan groenten en fruit en dat ook nog 's klimaat bestendig is
Abonnee
Roy 21 Oktober 2019
@Mike
innovatieve schoffelrobotapparatuur is er wel degelijk, deze schoffelen nl in de rijen. Bij de aardappelen gebeurt het grootste deel van de onkruidbestrijding al milieuvriendelijk nl met rijenfrezen of aanaarden, maar dat zal bij u wel niet bekend zijn?
Gewasbeschermingsmiddelen zijn inderdaad volop nodig, ook omdat alle coatings en pootbehandelingen er vorige jaar uitgegooid zijn.
minimaal 3x extra spuiten dus met dank aan de milieulobby.
Hoezo coatings verbieden op niet bloeiende gewassen?
Het pakket wordt steeds minder breed zodat er ook meer gespoten moet worden. Is hetzelfde als steeds meer medicijnen van de markt nemen. Kans op resistenties neemt toe.
Oh dus de rest van de wereld kan verhongeren? Lekker sociaal!
Diverse ketens van productie zijn hier nu eenmaal het meest efficient vandaar dat we hier voorop lopen met de Landbouw.
Maar er wordt van alles aangedaan om de concurrentiepositie erg te verzwakken. Nu hebben de verwerkers dus interesse voor groenten uit Egypte en vlees uit Oekraine. En daar mag alles wat hier verboden is en zal het transport ook nog flink wat CO2 en NOx uitstoten!
Goed voor het dierenwelzijn ook.
Piet 4 November 2019
Mike, sorry maar jij maaakt een domme opmerking. Iedere veehouder zet zijn mest af op eigen land of laat het verantwoord afvoeren. Verstand komt met de jaren,hopelijk ook bij jou. vriendelijke groet
Jp kievit 18 November 2019
Door onderzoek uit te voeren komt het verstand terug .bijen worden niet uit geroeid door nicotines maar de varroa mijt is de veroorzaker. Koolmees sterven door de vlooien banden en opp water wordt steeds schoner meten van stikstof staat nog inde kinderschoenen
Ton Westgeest.nl 19 November 2019
https://petities.nl/petitions/verzoek-tot-het-ontslaan-van-het-huidige-kabinet?locale=nl
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
melk & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Stikstof

Adema betreurt niet delen van zorgen over derogatie

Achtergrond Stikstof

'Oppassen voor productie-'slowdown' door EU-beleid'

Nieuws Stikstof

‘Nieuwe stikstofcrisis waar huidige bij in niet valt’

Achtergrond Mest

Strenge mestregels raken veehouder en akkerbouwer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox