Shutterstock

Inside Melk

Roomprijs loopt averij op door Duitse feestdagen

24 Oktober 2019 - Wouter Baan

De ondertoon op de zuivelmarkt was positief. Echter, vanwege religieuze feestdagen in onder meer Duitsland moet de prijs voor room het deze week ontgelden. Die corrigeert naar het niveau waarop het weer meer loont om er rendabel boter van te maken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De roomprijs is al langere tijd overgewaardeerd ten opzichte van boter. Met een boterprijs actueel op €3.500 per ton, is room 'op papier' zo’n €4.250 waard. Dankzij een goede vraag uit het verssegment werd er wekenlang echter meer betaald.

Minder vraag naar room
In Duitsland, en nog meer Europese landen, worden volgende donderdag 31 oktober (Hervormingsdag) vrijdag 1 november (Allerheiligen) religieuze feestdagen gevierd. Dan staan de activiteiten op een lager pitje. Ook in de zuivel. 

Met een gebroken week in het verschiet, zwakt de vraag naar room wat af. Het gevolg is dat de DCA-roomprijs €150 daalt tot €4.350 per ton. Tegen het einde van de week zakte de prijs nog verder terug. Ook de prijzen van spotmelk in Duitsland leveren daardoor wat in.

De verwachting is dat de roomprijs kan herstellen als de vraag weer terugkomt. Een voorwaarde is wel dat de lange termijn prijsafspraken met de Duitse retail positief aflopen. Die gesprekken zijn momenteel gaande. Een boerenbelangenbehartiger in Duitsland eist dat melkverwerkers tijdens contractonderhandelingen er stevig ingaan. Daarmee zou de melkprijs een stap naar boven kunnen zetten. Voor november lijkt een hogere melkprijs nog te vroeg te komen, ondanks de aantrekkende kaas- en poederprijzen in de achterliggende weken.  

Afvlakkende poederprijs
De verwachting is dat de boterprijs op een stabiel niveau het jaar uitgaat. De voorraden zijn waarschijnlijk te ruim voor een traditionele Kerstopleving. De export buiten Europa loopt beter en dat wendt de prijsdruk af. Kijkend naar het melkeiwit dan signaleren we een magere melkpoederprijs die stabiliseert. Dit maakt dat de DCA-notering magere melkconcentraat deze week blijft steken op €2.180 per ton.  

Bekijk hier de laatste noteringen

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden