Shutterstock

Inside Melk

Melkprijzen tonen bescheiden verhoging

17 November 2019 - Wouter Baan

De melkprijzen zijn dit jaar stijgende, al zijn die verhogingen vooralsnog bescheiden te noemen. Ook buiten de Europese Unie stijgen de prijzen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gemiddelde kale melkprijs in Nederland steeg in oktober met €0,17 tot €34,45 per 100 kilo. De verhoging wordt echter enigszins afgeremd door de garantieprijs van FrieslandCampina die afgelopen maand omlaag ging, al werd die verlaging in november weer weggepoetst. Daarentegen waren er juist verhogingen zichtbaar bij A-ware, Bel Leerdammer en Vreugdenhil.

De verwachting is dat de melkprijzen in de komende maanden (nog) een stap kunnen zetten, gezien de grondstofwaarde van melk in oktober flink terrein heeft veroverd. Doorgaans reageren de uitbetalingsprijzen met een vertraging van een paar maanden op aantrekkende zuivelprijzen. 

Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland
Ook in de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland trekken de prijzen aan. Zo verhoogde Fonterra de melkprijsprognose de afgelopen maand met $0,30 tot een bandbreedte van $6,55 en $7,55 per kilo milk solids (circa 11,5 liter melk). Wanneer de prognose wordt gehandhaafd, zou dit de hoogste uitbetalingsprijs zijn sinds 2014. 

In de Verenigde Staten is de melkprijs uit het dal ontsnapt. In 1 jaar tijd is de melkprijs (klasse III) met maar liefst 20% gestegen tot omgerekend €37,34 per 100 kilo in oktober. 

Dit artikel is een onderdeel van het deze week verschenen Trendrapport Melk en Voer Pro, waarin ook aandacht is voor de mestmarkt, rentemarkt en voermarkt. Klik hier om het Trendrapport terug te lezen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden