Shutterstock

Inside Melk

Melkproductie in Frankrijk en Italië stabiel aan 2018

15 November 2019 - Kimberly Bakker

De melkveehouders in Frankrijk en Italië produceren ongeveer evenveel als vorig jaar, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van de Europese Commissie. Daarnaast laat de seizoensmatige trend zien dat de melkaanvoer in de komende maand weer iets zou kunnen toenemen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Franse melkveehouders hebben in september 1,860 miljoen ton melk geproduceerd. Dit is ongeveer 0,6% meer dan vorig jaar, want toen kwam de melkaanvoer in het land uit op 1,847 miljoen ton. Ten opzichte van de maand daarvoor is een daling zichtbaar (-3,4%). Dit is niet verrassend, zo blijkt uit de seizoensmatige trend van de Franse melkaanvoer. Rond deze tijd van het jaar is namelijk altijd een daling zichtbaar.

Het 5-jarig gemiddelde van de Franse melkaanvoer komt voor de maand september uit op 1,863 miljoen ton, wat net wat meer is dan dit jaar. Er is een verschil zichtbaar van 0,1%. Ook 2018 ligt net ietwat onder dat niveau. Daarbij moet wel gemeld worden dat het 5-jarig gemiddeld waarschijnlijk iets opgekrikt wordt door het jaar 2015. In dat jaar lag de melkproductie in september namelijk op 1,938 miljoen ton, wat fors hoger is dan in de jaren daarna.

Lagere productie in Italië
De melkproductie in Italië dook vorige maand weer onder het niveau van vorig jaar en daar blijft het ook in september steken. De melkveehouders in het land hebben over die maand namelijk 904.550 ton geproduceerd, wat ongeveer 0,5% minder is dan vorig jaar in dezelfde maand. Wanneer we kijken naar de seizoensmatige trend, dan is de verwachting wel dat de melkaanvoer komende maand weer iets hoger ligt.

Als de melkaanvoer van de maand september vergelijken met het 5-jarig gemiddelde van die maand, dan is een verschil zichtbaar van circa 3,2%. Het gemiddelde voor die maand komt namelijk uit op 875.990 ton. Vooral in het jaar 2016 was de melkproductie in september laag, want toen werd 'slechts' 824.350 ton geproduceerd.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden