Shutterstock

Inside Melk

Nieuw-Zeeland bereikt piek in melkaanvoer

19 November 2019 - Kimberly Bakker

Melkveehouders in Nieuw-Zeeland hebben het seizoensmatige hoogtepunt van de melkaanvoer bereikt, zo laten de nieuwste cijfers van overheidsinstantie DCANZ zien. Een nieuw record is er niet, want vorig jaar werd in deze maand nog net iets meer geproduceerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Over oktober hebben de melkveehouders in Nieuw-Zeeland 3,213 miljoen ton melk geproduceerd, wat ongeveer 20% meer is dan afgelopen maand. Het is niet verrassend dat de melkproductie hoger ligt, want in de maand oktober wordt doorgaans het hoogtepunt in de melkaanvoer bereikt. Er is overigens geen recordproductie behaald, want vorig jaar werd in oktober 3,299 miljoen ton geproduceerd. Dat is circa 2,6% meer dan dit jaar.  

Neerwaartse beweging op komst?
Daarentegen ligt de melkproductie dit jaar wel iets hoger dan het 5-jarig gemiddelde voor de maand oktober: 3,175 miljoen ton. De productie is dit jaar dus circa 1,1% hoger dan het gemiddelde. Duidelijk is in elk geval dat de Nieuw-Zeelandse melkproductie koersvast is. Zo kwam de productie in 2017 uit op 3,118 miljoen ton en in 2016 op 3,036 miljoen ton.

Als we kijken naar de laatste maanden van het jaar en de seizoensmatige trend in die periode, dan is de verwachting dat de melkaanvoer in Nieuw-Zeeland vanaf komende maand weer gaat dalen. Afgelopen jaar ging de melkproductie in november omlaag tot 2,995 miljoen ton, om vervolgens in december verder af te zakken naar 2,735 miljoen ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden