Landpixel

Inside Melk

'Amerikaanse zuivelsector zal in 2020 beter zijn'

25 November 2019 - Kimberly Bakker

Bob Cropp en Mark Stephenson, zuiveleconomen bij de Universiteit van Wisconsin, hebben goede verwachtingen voor de zuivelsector in de Verenigde Staten. 'Volgend jaar gaat beter zijn dan het jaar 2019', zo beweren de analisten. Cropp is er zelfs van overtuigd dat komend jaar beter wordt dan de afgelopen 4 jaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Cropp voorziet dat de Amerikaanse melkprijs (Klasse III) dit jaar $2,20 per cwt hoger uitkomt dan vorig jaar. Omgerekend naar euro's is dit ongeveer €1,99 per 50,8 kilo. Voor 2020 verwacht Cropp vervolgens dat de melkprijs nog eens $1 à $1,20 per cwt hoger zal liggen. Stephenson is zelfs nog iets optimistischer. In de eerste helft van het jaar verwachten de 2 analisten een melkprijs van $17 per cwt en in de tweede helft van het jaar $18 per cwt: respectievelijk €15,43 en €16,34 per 50,8 kilo.

Weinig uitbreiding
Een van de redenen dat komend jaar er volgens de zuiveleconomen beter uitziet, is het feit dat er weinig uitbreiding verwacht wordt in de sector. In de afgelopen jaren hebben veel melkveehouders de handdoek in de ring gegooid, als gevolg van de hoge kostprijs en lage melkprijs. De productie gaat naar verluidt dus niet fors toenemen, zo verwachten Stephenson en Cropp. Daarbij speelt ook mee dat het voer niet van heel hoge kwaliteit is, waardoor de kostprijs lager ligt dan in andere jaren.

Daar staat tegenover dat de binnenlandse vraag goed is en de export van Amerikaanse zuivelproducten hard toeneemt. Ook lijkt er goed nieuws in het vat te zitten voor wat betreft de handelsovereenkomst tussen Japan en de Verenigde Staten. "In andere woorden: de kostprijs neemt af en de kansen nemen toe", zo beweren de zuiveleconomen.

Faillissement van Dean Foods
Iets wat een negatieve draai kan geven aan de verwachting van Cropp en Stephenson, is het faillissement van Dean Foods. De grootste melkfabriek van de Verenigde Staten beheert namelijk minimaal 30% van de verkoop van vloeibare melk en zo'n 10% van de totale melkverkoop. Toch verwacht analist Stephenson dat de meeste (melk)veehouders hier niets van gaan merken. "Ik verwacht niet dat de boeren niet betaald worden voor hun melk."

Cropp deelt die mening. "Het worst-case scenario is dat diverse fabrieken van Dean Foods volledig gesloten worden, bijvoorbeeld omdat ze te oud zijn. Dit kan vervolgens kostprijsverhogend werken voor melkveehouders in die regio’s, want de transportafstand wordt dan groter."

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden