pixinoo / Shutterstock.com

Inside Melk

Britten en Ieren melken minder dan vorig jaar

3 December 2019 - Kimberly Bakker

Melkveehouders in het Verenigd Koninkrijk en Ierland hebben over oktober minder melk afgeleverd dan vorig jaar. Dat blijkt uit de nieuwe cijfers van de Europese Commissie. Opvallend is dat de Ierse melkaanvoer afstevent op een dieptepunt, terwijl de melkproductie in het Verenigd Koninkrijk weer een kleine opleving laat zien.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De melkveehouders in Ierland hebben in de maand oktober 637.220 ton melk geproduceerd, zo tonen nieuwe cijfers die het land bij de Europese Commissie aangeleverd heeft. Dit is ongeveer 3,7% minder dan vorig jaar (661.080 ton). Ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde (583.110 ton) is een plus te zien van circa 9,2%. Daarnaast ligt de Ierse melkproductie dit jaar ook hoger dan in de jaren 2016 en 2017.

Wanneer we kijken naar de seizoensmatige trend van de melkproductie in Ierland, dan is duidelijk zichtbaar dat de aanvoer naar het dieptepunt van januari toewerkt. Dat dieptepunt lag vorig jaar op 166.560 ton. Het 5-jarig gemiddelde komt voor de maand januari uit op 154.070 ton. Waar de melkaanvoer dit jaar op afstevent, is nog even afwachten.

Britse melkaanvoer lager dan vorig jaar
De melkveehouders in het Verenigd Koninkrijk hebben dit jaar in oktober minder melk geproduceerd dan vorig jaar. De melkaanvoer komt voor die maand namelijk uit op 1,22 miljoen ton, wat ongeveer 0,6% minder is dan vorig jaar (1,23 miljoen ton). Daarentegen hebben Britse melkveehouders wel weer meer geproduceerd dan het 5-jarig gemiddelde van 1,21 miljoen ton (+1,2%). Opvallend is dat vorige maand juist weer een kleine opleving zichtbaar was, ten opzichte van vorige maand.

Dat er in het Verenigd Koninkrijk iets minder melk geproduceerd is dan in 2018, komt onder meer doordat de melkveestapel in het land afgenomen is. Uit nieuwe cijfers blijkt dat de melkveestapel per 1 oktober uitkomt op 1,75 miljoen dieren, wat 2,4% minder is dan vorig jaar. Over de afgelopen 5 jaar is het aantal melkkoeien jaarlijks met gemiddeld 0,9% afgenomen. De grootste daling werd gesignaleerd bij de koeien van 2 tot 4 jaar, want die categorie was goed voor 88% van de totale afname.

Als we kijken naar de seizoensmatige trend, dan is de verwachting dat de melkproductie volgende maand weer een kleine daling wegzet. Vorig jaar kwam de melkproductie in de maand november uit op circa 1,20 miljoen ton. Het einde van het jaar wordt naar verwachting dan weer iets hoger afgesloten.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden