Shutterstock

Inside Melk

Duitse melkaanvoer zakt naar 5-jarig gemiddelde

11 December 2019 - Kimberly Bakker

De melkproductie in Duitsland heeft in de maand oktober een tegengestelde trend laten zien. Daar waar de melkproductie in de voorgaande jaren toenam in deze maand, toont de aanvoer dit jaar juist een daling. Daardoor zakt de melkproductie van Duitsland terug naar het 5-jarig gemiddelde.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In oktober hebben de melkveehouders in Duitsland 2,59 miljoen ton melk geproduceerd. Dit is zo'n 0,8% minder dan vorig jaar, want in oktober 2018 bedroeg de melkproductie 2,61 miljoen ton. De productie toont in oktober een enigszins opvallend beeld. Dit omdat de melkaanvoer in deze maand doorgaans een stijging laat zien ten opzichte van 1 maand eerder; in 2017 steeg de melkaanvoer met 2,2% en in 2018 met 1,6%. Dit jaar is een daling zichtbaar van ongeveer 0,3%.

Net boven 5-jarig gemiddelde
Door de daling is de melkproductie in Duitsland tot net iets boven het 5-jarig gemiddelde gezakt. Dit gemiddelde bedraagt voor de maand oktober namelijk 2,58 miljoen ton, een verschil van slechts 0,1%. Wanneer we een blik werpen op voorgaande jaren, dan presteert de melkaanvoer dit jaar in de middenmoot. Ten opzichte van 2017 is een negatief verschil te zien van circa 1,3%, maar in vergelijking tot 2016 ligt de melkproductie dit jaar juist 3,5% hoger. Ook in 2013 en 2014 lag de melkaanvoer over de maand oktober lager.

Als we dan kijken naar het seizoenspatroon van de Duitse melkproductie, dan lijkt het erop dat de melkaanvoer in het land in de komende maand verder gaat dalen. Vervolgens is er voor de maand december weer een stijging te verwachten.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden