Shutterstock

Inside Melk

Melkveehouders in Italië en Frankrijk zijn koersvast

15 December 2019 - Kimberly Bakker

De melkveehouders in Italië en Frankrijk zijn relatief koersvast te noemen, zo blijkt uit de nieuwste gegevens van de Europese Commissie. Beide landen houden als het om de melkproductie gaat namelijk vast aan voorgaande jaren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Franse melkveehouders hebben over de maand oktober 1,967 miljoen ton melk geproduceerd, wat ongeveer 1,2% meer is dan afgelopen jaar in dezelfde maand (1,943 miljoen ton). Ten opzichte van 1 maand geleden is een stijging zichtbaar van ongeveer 5,8%. Deze toename is overigens niet verrassend, zo tonen de gegevens aan. De melkaanvoer in Frankrijk laat over oktober namelijk altijd weer een kleine stijging zien.

Het 5-jarig gemiddelde van de Franse melkaanvoer komt voor de maand oktober uit op 1,980 miljoen ton, wat vrijwel gelijk is aan de melkaanvoer van dit jaar; het verschil bedraagt slechts 0,6%. Wat opvalt aan de cijfers, is dat de Franse melkveehouders het hele jaar al stevig vasthouden aan de lijn van het 5-jarig gemiddelde. Daarom is voor komende maand weer een kleine daling te verwachten in de melkaanvoer.

Italië houdt vast aan 2018
Terwijl Franse melkveehouders vasthouden aan het 5-jarig gemiddelde, volgen melkveehouders in Italië de lijn van vorig jaar nauwgezet. Dit jaar hebben zij in oktober 938.230 ton melk geproduceerd, wat ongeveer 0,3% minder is dan vorig jaar (941.310 ton). Wel ligt de melkaanvoer iets hoger dan in de maand september (+3,7%).

Als we de melkaanvoer van oktober vergelijken met het gemiddelde van de afgelopen 5 jaar, dan is een verschil zichtbaar van ongeveer 3,7%. Het gemiddelde voor die maand komt namelijk uit op 904.540 ton. Met name in 2016 was de melkproductie in september laag, want toen werd 'slechts' 841.660 ton melk geproduceerd. Kijken we naar de seizoensmatige trend van de melkproductie, dan is de verwachting dat de aanvoer komende maand weer iets afneemt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden