Shutterstock

Nieuws Inkomensraming WUR

Stijgende kosten remmen inkomen melkveehouder

17 December 2019 - Jorine Cosse - 1 reactie

Het inkomen van melkveehouders pakt in 2019 magertjes uit, zo blijkt uit de inkomensraming van Wageningen Economic Research (WUR). In de geitenhouderij is daarentegen wel veel geld verdiend. 

Het gemiddelde inkomen van gangbare melkveehouders is dit jaar met €6.000 gedaald tot €31.000 per onbetaalde arbeidsjaareenheid. Voor de biologische melkveehouders ligt het gemiddelde inkomen op €28.000. Dit is een daling van €9.000 ten opzichte van 2018. Het inkomen ligt daarmee onder het agrarisch gemiddelde van €57.000. 

De inkomensdaling komt, volgens de WUR, vooral door stijgende kosten. De inflatie heeft ervoor gezorgd dat de prijzen van machines en andere werktuigen zijn gestegen, wat investeren logischerwijs duurder gemaakt heeft. Uiteraard heeft de lagere melkprijs en gestegen voerprijs ook een negatief effect op het inkomen. 

Schaalvergroting werkt niet meer
Waar het voorheen nog mogelijk was om de hogere kosten op te vangen met schaalvergroting, is dat momenteel minder aan de orde. Uitbreiding wordt, volgens de WUR, door de huidige wet- en regelgeving in de kiem gesmoord. De oorzaak hiervan ligt onder andere bij de invoering van het fosfaatrechtenstelsel. 

Opvallend is dat het inkomen van gangbare en biologische veehouders de laatste jaren dicht bij elkaar ligt. Ondanks dat de verdiensten in de gangbare melkveehouderij dit jaar hoger waren, blijven melkveehouders omschakelen naar biologisch. Mogelijk doen zij dit om voor te sorteren op een beter bestaansrecht in de toekomst. 

Geiten- en kalverhouders
Het inkomen van geitenhouders raamt de WUR op €102.000. Dit is een stijging van €25.000 ten opzichte van 2018. De toename is te danken aan de stijgende prijs van geitenmelk. Het inkomen van kalverhouders daalt juist met €6.000 tot €40.000, als gevolg van lagere kalverprijzen. 

Meer lezen over de inkomensraming? Klik hier.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Pieter 18 December 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10885061/stijgende-kosten-remmen-inkomen-melkveehouder]Stijgende kosten remmen inkomen melkveehouder [/url]
In onze clubje van boeren werken we veel samen en delen veel apparatuur. Scheelt veel kosten en komt het ROS zeer ten goede. Veel agrariërs zijn eigenheimers en willen alles zelf hebben..
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox