Shutterstock

Achtergrond India

Krijgt India na uien ook een melkcrisis?

4 Januari 2020 - Jorine Cosse - 5 reacties

De uienprijzen in India gingen in de achterliggende maanden meerdere malen over de kop. Nu dreigt hetzelfde te gebeuren met de melkprijzen. De Indiase regering probeert hier tijdig een stokje voor steken, maar in de oplossing zien de melkverwerkers in het land geen heil. 

India, het land met de grootste melkplas ter wereld, heeft een tekort aan melk. Ook uien zijn ronduit schaars. De uiencrisis zag de regering echter niet tijdig voor ogen. Hierdoor kon er niet op tijd geanticipeerd worden op de enorme terugval in productie, waardoor de prijzen door het dak schoten.

De uiencrisis heeft ervoor gezorgd dat de Indiase regering op haar hoede is. Om te voorkomen dat de zuivelprijzen de torenhoge uienprijzen volgen, heeft de regering gisteren (3 januari) een bijeenkomst georganiseerd. Samen met de grotere coöperatieve- en private melkverwerkers wordt de huidige stand van zaken geïnventariseerd. De bijeenkomst is een reactie op de heersende onrust bij Indiase zuivelfabrikanten. De fabrikanten geven aan dat de melkaanvoer fors lager is dan in dezelfde periode in voorgaande jaren.

Teleurstellende flush
Jaarlijks profiteert India van de zogenoemde 'flush period', de periode van oktober tot en met maart.  Normaal gesproken staat deze periode garand voor een hogere melkproductie bij de Indiase melkveehouders, gerealiseerd door de beschikbaarheid van beter voer en meer water.

Normaliter zorgt deze periode jaarlijks voor een melkoverschot. Dit wordt vervolgens door de Indiase zuivelfabrikanten verwerkt tot magere melkpoeder en boter. Als zich in de zomer tekorten aan doen, worden deze producten weer omgezet in melk. De flush period valt dit jaar echter zwaar tegen. Dat komt door langdurige en ongebruikelijke regenval, wat ervoor zorgt dat de voergewassen slecht groeien. 

Door de lagere melkproductie stijgen de zuivelprijzen. Diverse verwerkers verhoogden kortgeleden de consumenten-melkprijs met 2 tot 3 roepies (= 0,013 eurocent) per liter. Dit lijkt weinig, maar voor Indiase begrippen is dat fors. De prijzen van magere melkpoeder zijn zelfs al verdubbeld naar 300 roepes per kilo (=€3,75).

Ook de melkprijs zit in de lift, wat uiteraard positief is voor de melkveehouders in het land. De melk met standaardwaardes van 3,5% vet en 8,5% eiwit per liter steeg van 19 – 21 roepies (=0,24 – 0,26 euro) naar 29 – 31 roepies (=0,36 – 0,39 euro).

Grenzen open voor import
Door het melktekort heeft de regering besloten de grenzen open te stellen voor import. De melkverwerkers zijn hier echter huiverig voor en geven aan dat dit niet in het voordeel van de melkveehouders werkt. Zij hebben het de laatste 3 jaar zwaar gehad, vanwege lage melkprijzen en die krabbelen nu eindelijk op.

Bij het openen van de grenzen verslechterd de melkprijs, zo is de gedachte. Dit zorgt ervoor dat de Indiase melkveehouder opnieuw in zijn portemonnee geraakt zal worden. De uitkomsten van het gesprekken tussen de overheid en de melkverwerkers zijn nog niet bekend. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
hans 4 Januari 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10885195/krijgt-india-na-uien-ook-een-melkcrisis]Krijgt India na uien ook een melkcrisis?[/url]
De zaken worden hier dus echt 100% verkeerd om gepresenteerd.

Er wordt gesteld dat er nu een melktekort is wart resulteert in hoge melkprizen voor de boer.
Echter, slechts in de laatste zin wordt duidelijk dat de boeren melkprijs nu weer op een acceptabel niveau komt.

Vooral voor de gesubsidieerde melk(producten) exporterende landen wordt de verwachting gewekt dat er weer een nieuw"China" in aantocht is. Weereens kunnen hardwerkende lokale boeren (concurrenten op de "wereldmarkt") de nek omgedraaid worden, en de westerse industrieen zullen deze kans volop proberen uit te spelen.
Thomas 5 Januari 2020
Van de overheden en supermarktketens mag de boer niets verdienen, dit moet veranderen want dat gaat open barsten, kan ivm duurzaamheid niet door blijven gaan
Ton Westgeest 6 Januari 2020
Dat stel je niet helemaal goed Thomas, van de supermarktketens mag een boer best wel veel verdienen, het is alleen dat zij zo weinig mogelijk willen betalen. Ook al zit er tien keer zoveel gif in bij groenten uit het buitenland. Als het maar weinig kost!!!

Dat heet marktwerking daar gaat de hedendaagse politiek voor, je ziet dan ook dat het de andere kant op werkt bij de zorg... Die wordt namelijk steeds duurder!!

Ook van de overheid mag je wel veel verdienen, dan kunnen ze dat weer lekker afromen met belasting. Maar bij de overheid speelt er heel iets anders, daar speelt de dubbele agenda.... En die telt ook gewoon dubbel!!
Wim 6 Januari 2020
8.5% eiwit?
Thomas 7 Januari 2020
@Ton Westgeest
Klopt geen meter van, de overheid is ook flink schuldig. Ze hebben de leraren de klas uit laten lopen, want die konden in bedrijfsleven veel meer verdienen. In 2009 hebben ze zelf 20 % van de zorg op straat gezet, die komen ook niet meer terug. En de supermarkten kijken ook enkel naar de korte termijn winsten, duurzaamheid en de boeren helpen ze kapot.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Melk

Topmelkstroom DOC Kaas in lijn met A-ware en RFC

Podcast BB Marktkwartier

'Melkprijs 4 tot 5 cent hoger voor mestcompensatie'

Nieuws melk

Stabiel Vreugdenhil ook scherp in Belgische markt

Nieuws melk

Leerdammer geeft melkprijs april 'onsje meer'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden