Shutterstock

Nieuws Verenigde Staten

Leegloop in melkveestaat Wisconsin zet door

9 Januari 2020 - Susan Drenth - 4 reacties

Het aantal melkveebedrijven in de Amerikaanse staat Wisconsin is afgelopen jaar met 10% geslonken. De forse krimp is een gevolg van de lage melkprijs die ondertussen wel weer is bijgetrokken. Toch zet de daling waarschijnlijk door. 

Op 1 januari telde Wisconsin 7.292 melkveebedrijven. Dit zijn er 818 minder dan in het begin van 2019, oftewel een krimp van 10%. In 2018 verloor Wisconsin ook al 7% van de melkveehouders. 

Mark Stephenson, directeur zuivelbeleid aan de universiteit van Wisconsin, zegt dat een krimp van 4% per jaar normaal is. Door de lage melkprijzen tussen 2014 en 2019 hebben volgens hem meer melkveehouders dan normaal de handdoek in de ring gegooid. 

Melkprijs weer omhoog
Ondertussen is de Amerikaanse melkprijs weer behoorlijk opgeklommen tot omgerekend boven de €40 per 100 kilo. Toch verwacht Stephenson dat dat ook in 2020 veel melkveebedrijven hun deuren gaan sluiten. De slechte periode zal volgens de directeur nog lang nagevoeld worden. 

Bob Cropp, een professor aan dezelfde universiteit als Stephenson, heeft de hoop dat de krimp in 2020 lager uitpakt. "We hebben dit jaar gegarandeerd een hogere melkprijs. Dit zal het aantal stoppers doen minderen", zo geeft hij aan. Ook zijn er volgens hem gestopte boeren die overwegen om weer 'back in business' te gaan. Stephenson verwacht hier minder van, omdat het land en de bedrijven van de gestopte boeren vaak zijn overgekocht door andere melkveebedrijven. 

Ondanks krimp meer melk
Stephenson stelt verder dat het imago van Wisconsin als 'dé  melkveestaat van de Verenigde Staten' niet in gevaar komt. Ondanks de krimp in het aantal bedrijven produceert de staat namelijk meer melk dan in voorafgaande jaren. Met andere woorden: er vindt schaalvergroting plaats. Dit onderschijven ook de statistieken. Het aantal koeien bleef afgelopen jaar nagenoeg gelijk op 1,27 miljoen, terwijl de melkproducitie licht toenam. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Friese Breton 9 Januari 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10885241/leegloop-in-melkveestaat-wisconsin-zet-door]Leegloop in melkveestaat Wisconsin zet door[/url]
Dat de melkveehouderij daar zwaar hebben heeft grotendeels met het beleid van Trump te maken .
vanaf hier niet verder 9 Januari 2020
Wat doet Trump dan verkeerd, hij is een tegenpool van Rutte, kan dus eigenlijk niks anders als goed zijn, in ieder geval wel een verademing ten op zichte van Obama
paul the dairyman 9 Januari 2020
@friese breton . Jij moet eerst nadenken voordat jij spreekt.
Trump is hier in 2016 aan de macht gekomen en nota bene staat er in het artikel dat de melkprijs daling begon in 2014.
In 2014 heeft obama nieuwe trade deals getekent die voor ons hier heel slecht uitgepakt hebben.
wij hebben hier ook een governor gehad die bij het jaar 2020 ,30 miljard pond melk wou produceren zonder dat de beste man erover nagedacht had waar het verwerkt en verkocht moest worden.
Tegenwoordig zitten er veel mensen in posities die daar niet horen te zitten en alleen hun eigen portomonee aan het vullen zijn.
Beste friese breton jij zal wat meer moeten nadenken als jij een nieuws artikel lees de volgende keer en hopelijk nadenkt voordat jij onzin spreekt.

best regards
Friese Breton 10 Januari 2020
Paul the Dairyman , als je dan afgelopen zomer persoonlijk spreekt met een paar Amerikaanse dairy farmers aldaar , heb ik toch een heel ander verhaal gehoord . Blijkbaar gaat het bij jullie goed , houden zo .
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden