Shutterstock

Inside Melk

Nederlandse melkaanvoer sluit 2019 af met dikke plus

14 Januari 2020 - Wouter Baan - 1 reactie

De Nederlandse melkveehouders hebben eind vorig jaar nog een eindsprint getrokken in de melkproductie. De melkaanvoer lag .......

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De verwerkers in ons land collecteerden afgelopen maand 1.169.711 ton melk, met een gemiddelde dagproductie van 37.732 ton. Dit is een toename van 3,66% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Sinds augustus neemt de melkaanvoer in opwaartse zin steeds meer afstand van vorig jaar. De melkaanvoer lag in december wel 1% onder het 5-jarig gemiddelde over die maand.

Dat de productie toeneemt, is niet verwonderlijk. De melkprijzen zitten sinds enkele maanden weer in de lift. Bovendien zijn de ruwvoervoorraden op veel bedrijven ruim voldoende. Alleen in de Achterhoek, Twente en Friesland zijn regionaal wat tekorten, maar dat wordt gladgetrokken middels aankopen.

Vetproductie piekt in december
De vetproductie bedroeg in december 53.489 ton. Hoewel de productie in december qua kilo’s lager uitpakte dan in maart en mei, tikte de maandelijkse vetproductie in december het hoogste niveau van 2019 aan. Dit kan worden gezien als een signaal dat de gehaltes in de melk hoog zijn, zoals ook door verwerkers wordt aangegeven.

Nu de cijfers over december bekend zijn, kan tevens de balans over heel 2019 worden opgemaakt. De krimp die al sinds 2017 zichtbaar is, zette ook in 2019 door. De melkproductie bedroeg afgelopen jaar 13,787 miljoen ton, wat ruim een 0,5% minder is dan in 2018. De dalende trend vlakt dus wel af. De vetproductie bedroeg afgelopen jaar in totaal 608.403 ton, wat 0.4% hoger is dan in 2018. Dit impliceert dat de gehaltes, ook over een langere periode, in de lift zitten. Het gemiddelde verpercentage steeg afgelopen jaar naar 4,57%.

Verwerkers in balans
Ondanks dat de productie weer in de lift zit, geeft dit vooralsnog geen druk op de spotprijs voor rauwe melk. Bij veel verwerkers is de aanvoer naar verluidt in balans met de productiecapaciteit. De DCA-spotmelknotering kon in de lastige periode rondom Kerst en nieuwjaar daarom vrij gemakkelijk standhouden boven de €30. Mogelijk ontstaat er wat druk, wanneer de productie dit voorjaar toewerkt naar de jaarlijkse piek in mei.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden