Shutterstock

Inside Melk

Melkeiwit omhoog, melkvet omlaag

16 Januari 2020 - Wouter Baan

De tendens die de zuivelmarkt in 2019 vorm gaf, zet aan het begin van dit jaar door. De melkvetprijzen voelen namelijk zwak aan, terwijl de waardering van melkeiwit in de lift zit.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van magere melkpoeder trekt halverwege januari voorzichtig verder aan. Waar vorige week de bovengrens nog op €2.600 per ton lag, is dat intussen de ondergrens geworden. Onder meer de afzet naar de verre bestemmingen (Algerije, Indonesië en China) verbeterd, zo geven handelaren aan. 

De hogere prijzen motiveren om magere melkconcentraat te verpoederen. Producenten bevestigen dat poedertorens vole bak draaien en dat maakt magere melkconcentraat gewild. De DCA-notering stijgt zodoende met €90 tot €2.130 per ton. Verdere prijsstijging is mogelijk, omdat concentraat nog alijtd goed rekent ten opzichte van melkpoeder.

Perspectief wereldmarkt
Qua concurrentie op de wereldmarkt zit Europa, uitgedrukt in dollars, tussen Nieuw-Zeeland en de VS in. Nieuw-Zeeland heeft een logistiek voordeel in China, wat een hogere prijs rechtvaardigt. In Europa zijn verdere prijsstijgingen op papier mogelijk, mits de Amerikaanse noteringen eveneens aantrekken. Vanwege de handelsdeal is het mogelijk dat China de focus meer verlegd naar Amerikaanse zuivel. Inhoudelijke details van de deal zijn echter (nog) nauwelijks gegeven, waardoor het lastig is om de gevolgen te schetsen. 

Druk op melkvet
Kijkend naar het melkvet signaleren we prijsdruk. De boterprijzen zakken deze week grosso moddo met €50 tot €355 per 100 kilo. De roomprijs maakte - toch vrij onverwacht - zelfs een duikeling, de DCA-notering daalde met €180 tot €3.870 per ton. In de markt is er weinig vertrouwen in de boterprijs. Dit tempert de vraag naar room.  

De kaasprijzen zijn momenteel de meest stabiele factor. De ondertoon op de markt is positief, omdat de voorraden niet ruim zijn. De DCA-notering voor Gouda stijgt zodoende met een cent tot €3,07 per kilo. De prijs van Edam blijft gelijk op €3,04 per kilo.

Bekijk hier de laatste vloeibare zuivelnoteringen 
Bekijk hier de laatste kaasnoteringen

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden