FrieslandCampina

Nieuws Jaarcijfers

FrieslandCampina betaalt prestatieprijs van 40 euro

27 Februari 2020 - Eric de Lijster - 1 reactie

FrieslandCampina betaalt de leden-melkveehouders over 2019 een prestatieprijs uit van €40 per 100 kilo melk. Dit is 3,6% meer dan de melkprijs over het jaar 2018. Het coöperatieve zuivelconcern zag de winst met bijna 37% groeien tot €278 miljoen.

De omzet is vorig jaar met 2,2% gedaald tot €11,3 miljard, wat volledig is toe te schrijven aan een dalende melkaanvoer van 3,4%. De omzet van merkproducten, waar een hogere marge op valt te behalen, steeg met 3,1%. Bij de kaasmerken steeg de omzet bijvoorbeeld met 8,8%. In de thuismarkten Nederland, Duitsland en België stonden de groei en winstgevendheid onder druk.

De prestatieprijs van FrieslandCampina is opgebouwd uit een garantieprijs van €35,66 per 100 kilo, een afname van 1,1% ten opzichte van 2018. Dit komt doordat de boerderijprijzen van de referentiebedrijven waarop het zuivelconcern deze prijs berekend lager waren. De vergoeding voor bijzondere melkstromen bedroeg €0,26 per 100 kilo.

Toeslag
De weidegangtoeslag kwam verdeeld over alle melk uit op €0,65 per 100 kilo. De melkprijs voor de leden-melkveehouders steeg hierdoor met 1,4% tot €37,95 per 100 kilo. De toeslag voor de prestatieprijs vloeit voort uit het resultaat van het concern FrieslandCampina.

Hein Schumacher, topman van FrieslandCampina, laat in een verklaring weten dat het zuivelconcern zijn marktposities wereldwijd heeft weten te verbeteren. "We hebben meer waarde met basiszuivel gerealiseerd en hebben de omzet van onze merkproducten laten stijgen. Daardoor is ons bedrijfsresultaat met 7% verbeterd. Een resultaat in een uitdagende markt, geopolitieke ontwikkelingen en de tegenwind die we in de tweede helft van het jaar ondervonden als gevolg van de onrust in Hongkong."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eric de Lijster

Eric is lid van de redactie van Boerenbusiness. Als telg uit een akkerbouwfamilie stroomt het boerenbloed bij Eric door de aderen. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Jaap Schuijtemaker 27 Februari 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10886005/frieslandcampina-betaalt-prestatieprijs-van-40-euro]FrieslandCampina betaalt prestatieprijs van 40 euro[/url]
Nadat wij het jaarverslag gelezen hadden konden we eigenlijk niet mopperen. Gelukkig kunnen anderen dat nog wel.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws melk

FrieslandCampina werkt aan lokkertjes nieuwe leden

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws Melk

Fitch wil beter resultaat zien bij FrieslandCampina

Achtergrond Melk

Maar goed dat Friso nog van FrieslandCampina is

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden