Royal A-ware

Achtergrond Melkstromen

Mogelijk hogere premie voor AH-boeren van A-ware

5 Maart 2020 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Royal A-ware startte in de zomer van 2018 officieel de gesloten ketensamenwerking met Albert Heijn. De deelnemende melkveehouders kregen een premie van eerst €0,02 en sinds begin 2019 €0,03 per kilo melk in ruil voor de extra eisen waar ze aan voldoen. Dit programma wordt met in ieder geval 3 jaar verlengd. Mogelijk wordt het eisenpakket én de premie daarbij ook verhoogd.

A-ware troefde in 2018 FrieslandCampina af met het presenteren van een concept, waarbij melkveehouders een premie op de basismelkprijs konden verdienen als ze aan de eisen van een duurzaamheidspakket konden voldoen. Bij de presentatie werd gesteld dat deze AH-A-ware melkstroom minimaal 3 jaar ging draaien, van 2018 tot en met 2020, met daarbij de intentie van beide kanten om daarna door te gaan.

Nieuw eisenpakket
Inmiddels is duidelijk dat de plannen voor voortzetting met wederom een periode van 3 jaar gereed zijn. Over ruim 2 weken, op 20 maart, worden de huidige deelnemers bijgepraat over de nieuwe plannen. Daarna wordt hun tevens gevraagd of ze door willen en willen tekenen voor het nieuwe eisenpakket voor de periode van 2021 tot en met 2023.

Onze intentie was altijd al om deze melkstroom voort te zetten

Klaas de Jong

Bij de start van dit programma bestond bij sommige melkveehouders de vrees dat de standaard voor levering dusdanig ging opschuiven dat de premie na 3 jaar weer verlaagd omlaag ging. Volgens A-ware is daarvan geen sprake. Ook vanuit geluiden uit het veld valt op te maken dat er eerder wordt gesproken over uitbreiding van het eisenpakket in ruil voor een hogere premie.

Betrokkenen en deelnemende boeren hebben reeds begrepen dat een aantal van de huidige eisen gelijk blijft. Het gaat dan onder andere om het maximum van 18.000 kilo melk en 2,5 gve per hectare. Ook de eis om louter EU-28 GMO-vrij voer te mogen gebruiken blijft van kracht. Deze eis werd eerder al aangescherpt: in 2018 was 'gewoon' VLOG-voer nog toegestaan. Maar dat was omdat de voerfabrieken toen nog niet voldoende goed waren toegerust op levering van EU-28 voer.

In de aanloop naar verlenging van de contracten en het programma op zich, is bij de huidige deelnemers de laatste maanden een intensieve controleronde doorgevoerd om te checken of de gestelde spelregels goed werden nageleefd.

Verbod op glyfosaat?
Wat de nieuwe aanvullende eisen worden, blijft nog onbekend tot 20 maart. Een verbod op het gebruik van glyfosaat ligt daarbij onder andere voor de hand, maar daarover wil COO Klaas de Jong van A-ware niets kwijt. "Het is altijd de intentie geweest om deze melkstroom voort te zetten. Elk jaar evalueren we het en passen we het aan waar nodig. Dat is nu niet anders. Met de deelnemers bespreken we binnenkort de voortgang." Dat die voortgang mogelijk is, is volgens De Jong een logisch gevolg van een aanhoudende goede vraag naar producten uit deze melkstroom.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Albert 5 Maart 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10886057/mogelijk-hogere-premie-voor-ah-boeren-van-a-ware]Mogelijk hogere premie voor AH-boeren van A-ware[/url]
Halvering van de ammoniak per deelnemende melkveehouderij zou ook een harde eis moeten zijn. Voor wat hoort wat. Veel melkveehouders zullen dan deelnemen. Maak maar eens een rekensom: sterke plus onderaan de streep
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Interview Jan Anker

Groeiend A-ware houdt deur open, ook over grens

Nieuws Melk

Emlichheim switcht van A-ware naar Vreugdenhil

Achtergrond melk

Transfermarkt 2023 tekent einde bijzondere periode

Nieuws melk

A-ware en Interfood van start in Estland

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden