Shutterstock

Inside Melk

Grillige zuivelmarkt door cocktail van factoren

19 Maart 2020 - Wouter Baan

Een cocktail aan factoren hebben invloed op de zuivelmarkt. Hamsterende consumenten voor verse zuivel, Algerijnse koopintersse voor magere melkpoeder en vraaguitval vanuit het foodservice kanaal. De oorzaak van alle commotie is uiteraard de coronacrisis die de wereld in de tang houdt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het zijn roerige tijden. Niet in het minst voor zuivelbedrijven en -handelaren. De ontstane crisis tart namelijk aan de bestaande marktstructuren. Zo is de afzet richting het foodservicekanaal nagenoeg stilgevallen nu de horeca in veel Europese landen voorlopig op slot is. Dit oefent vooral grote druk uit op de kaasprijzen.

Kaas hard omlaag
De DCA-notering voor Gouda moet deze week €161 inleveren tot €2.764 per ton. Het laagste niveau in meer dan een half jaar tijd. Ook de cheddar- en mozzarellaprijzen staan onder druk. Handelaren geven aan dat grote verkoopvolumes zijn geannuleerd, waardoor de voorraden snel oplopen. 

Tegelijkertijd vraagt de retail juist om grotere volumes kaas en vloeibare zuivel. Verwerkers zijn daarom beperkt bereid om vloeibaar product af te staan, al leidt dat niet direct tot hogere prijzen. De DCA-roomprijs krijgt zelfs een flinke tik te verwerken en zakt met €289 terug tot €3.755 per ton. Ook de boterprijs voelt zwak aan. De gedachte is dat boter in de komende periode mogelijk zelfs door de grens van €3.000 heengaat. 

Algarijnse en Chinese koopinteresse
De grootste klappen vallen op de poedermarkt. De magere melkpoeder-notering houdt deze week nog net stand boven de €2.000. De forse prijsval in de afgelopen weken maakt dat belangenbehartiger Eucolait (volgens geluiden uit het veld) bij de Europese Commissie er op aan gedrongen heeft om de interventieregeling weer te openen.

Tegelijkertijd is er ook goed nieuws, want Algerije (via de Onil-tender) is aan de markt. Afnemers in het land willen volumes vastleggen met het oog op de coronacrisis. Ook de Chinese vraag komt voorzichtig weer los, al zijn exportcontainers nog altijd beperkt beschikbaar. Er zijn geluiden dat China daarom melkpoeder via vrachtvliegtuigen wil importeren. De loskomende vraag van de 2 grootste importeurs van magere melkpoeder kunnen gezien worden als lichtpuntjes in een verder nog altijd negatieve markt. 

Klik hier om de DCA-noteringen van deze week te bekijken. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden