Wil Meulenbroeks, voorzitter van LTO-melkveehouderij, over de effecten van het coronavirus op de zuivelmarkt. "De problemen in de melkveehouderij komen later tot stand, maar houden daardoor waarschijnlijk ook langer aan."
Verwacht u dat de melkveehouderij hard geraakt wordt door de coronacrisis?
"Ook de melkveehouderij zal geraakt worden. Dat is nu al te merken aan de melkprijs die onder druk staat. Onze sector wordt echter anders geraakt dan bijvoorbeeld de sierteeltsector. Daar wordt met dagverse producten gewerkt die nu nauwelijks af te zetten zijn. In de melkveehouderij ligt dit anders. Dit omdat de verwerking nu nog geen grote problemen heeft en de producten langer houdbaar zijn."
"De problemen komen later tot stand, maar houden daardoor mogelijk ook mogelijk langer aan. Wanneer het virus is afgezwakt, dan staan er waarschijnlijk nog veel zuivelproducten in de opslag. En dat drukt vervolgens de prijs. Dit is een verschil met de sierteeltsector. Als belangenbehartiger houden wij hier zeker rekening mee."
Is er nu al sprake van onrust op de zuivelmarkt?
"Al een aantal weken staan de prijzen van zuivelproducten, zoals melkpoeders en boter, onder druk. Dit als reactie op de situatie in China, waar het coronavirus als eerste de kop op stak. Daarnaast zijn transport over zee en grensafsluitingen binnen Europa een groot probleem. Daar komt nog bij dat er momenteel sprake is van een 'olie-oorlog' tussen Rusland en Saoedi Arabië."
Wil Meulenbroeks
"De prijzen van graan en zuivel zijn sterk gerelateerd aan de olieprijs, die zwaar onder druk staat. Dit komt er dus nog eens extra overheen. Het is heel lastig voor melkveehouders om je hierop voor te bereiden, gezien zij immers geen directe grip hebben op de melkprijs. Wij kijken als belangenbehartiger wel naar hoe we invloed kunnen uitoefenen op de melkprijs en hoe er sturing kan worden gegeven aan de markt of een melkstroom."
Consumenten hamsteren massaal. Kan de zuivelsector deze piekvraag aan?
"In de afgelopen week is er inderdaad volop gehamsterd. Dit wordt wellicht minder nu consumenten extra voedsel hebben ingeslagen. Toch kan de zuivelketen voorzien van voldoende productie. Wel was het qua logistiek lastig om de schappen gevuld te houden, maar er zijn geen tekorten. De zuivelketen doet er alles aan om de fabieken draaiende te houden en dat lukt tot nu toe aardig."
Bent u bang dat de melkcollectie bij melkveehouders in gevaar komt?
"Het is van belang dat de melkstromen blijven draaien en dat de grenzen open blijven. Vanuit de belangenbehartiging en zuivelorganisaties worden heel veel scenario’s berekend en protocollen opgesteld, voor het geval dat. Er wordt bijvoorbeeld gekeken hoe de melkcollectie door kan gaan, mocht een verwerker uitvallen."
Er is maandagavond een pakket met steunmaatregelen bekendgemaakt door het kabinet. Bent u tevreden hiermee?
"In principe zijn wij voor op de korte termijn tevreden. Er moet alleen wel aandacht blijven voor de problemen die mogelijk ontstaan in de nasleep van de crisis. Vanuit onze vakgroep wordt er vooral ingezet op hoe er met de naweeën van het virus zal worden omgegaan. De problemen zijn waarschijnlijk niet verdwenen, wanneer het leven normaliseerd. Binnen LTO is er 2 keer in de week overleg over de situatie, daarin hebben we contact met onze ketenpartners. Daarnaast wordt er ook overlegd op Europees niveau met de boerenorganisatie Copa Cogeca. Want sommige maatregelen kun je alleen in Brussel afspreken."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10886298/impact-corona-op-melkvee-sector-komt-nog]'Impact corona op melkvee-sector komt nog'[/url]