Shutterstock

Inside Voer

Tamme voermarkt zorgt voor stabiele prijzen

7 April 2020 - Jorine Cosse

Het sentiment op de voermarkt is volledig gekeerd. Alle rumoer rondom de stroprijzen is afgevlakt en ook de prijs van bierbostelprijs blijft hangen. Rust houdt de markt in zijn greep. Ook de vooruitzichten zijn weinig variërend, zo melden de handelaren vandaag.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voeraardappelen is het enige product dat zich los maakt van de stabiliteit. Door de coronacrisis zijn er meer aardappelen beschikbaar dan normaal het geval is. Daardoor is het ruime aanbod de vraag voorbij gegaan, wat zorgt voor een prijsdaling. Inmiddels komt de prijs uit op gemiddeld €30 per ton (franco boerderij). Hiermee noteert de prijs flink lager dan de €45 van dezelfde week vorig jaar.

Bierbostel
De prijs van bierbostel is na 2 weken van verhoging gestabiliseerd op gemiddeld €2,70 per procent droge stof. De prijs blijft variëren tussen noord en zuid op respectievelijk €2,85 en €2,70. Op sommige plekken wordt het overigens nog aangeboden voor €2,60. Het is afwachten wat de komende weken gaan brengen, er liggen al brouwerijen stil en de rest draait verre van optimaal. Zolang de horeca de deuren gesloten houdt, neemt het aanbod uiteraard af. De kans is dus aanwezig dat de prijs verder stijgt.

Stroprijzen weer stabiel
Net als vorige week blijven de stroprijzen stabiel. Het rumoer over een mogelijke prijsstijging lijkt inderdaad een gerucht dat omschreven kan worden als ‘bangmakerij’. Het blijkt waar dat het in Frankrijk niet altijd even makkelijk is om aan chauffeurs te komen, maar verder ondervindt het vervoer weinig problemen. Daarbij is de Nederlandse vraag wat afgevlakt, waardoor afvlakkend aanbod ook niet direct druk uitoefent op de prijzen.

In vergelijking met vorig jaar zijn de prijzen echter behoorlijk laag. Inmiddels zijn de stroprijzen al 15 weken stabiel op €100 per ton (franco boerderij). Normaal gesproken willen tarwe- en gerstestro ook nog wel eens een miniem verschil tonen, maar ook dit is niet het geval. In 2019 noteerden beide stroprijzen nog €135 per ton.

Kuilgras en snijmais nog altijd kwaliteitsafhankelijk
Ook de prijzen van kuilgras en snijmais prijs blijft deze week stabiel. De vraag naar snijmais lijkt iets terug te lopen, maar dat heeft verder geen invloed op de prijs van gemiddeld €70 per ton (franco boerderij). De vraag die er nog wel is, blijft vooral gericht op product van betere kwaliteit.

De vraag naar kuilvoer blijft overigens wel duidelijk aanwezig. Steeds meer melkveehouders krijgen te maken met silo’s die leeg raken. Hoewel het gras groeit en sommige boeren al gemaaid hebben, kunnen lang niet alle melkveehouders hiervan profiteren. De vraag zorgt echter nog niet voor een prijsverandering. De prijs blijft stabiel op gemiddeld €60 per ton. De vraag is hierbij wel gericht op voorjaars kuilgras. De najaarskuilen blijven ongemoeid.

Vraag naar grassen neemt niet toe
Ook de prijs van de grassen neemt deze week geen onverwachte wending. Weidehooi houdt aan op €180 per ton en Engels raaigras hangt vast op gemiddeld €120 per ton. Root- en rietzwenk en veldbeemd blijven staan op respectievelijk €150, €130 en €135 per ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden