European Milk Board

Nieuws European Milk Board

Melkveehouders in protest tegen EU-opslagregeling

5 Mei 2020 - Jorine Cosse

De European Milk Board is het niet eens met de beslissing van de Europese Commissie om toch de particuliere opslagregeling open te stellen. Volgens de organisatie is deze maatregel niet de juiste oplossing voor de steeds groter wordende zuivelcrisis.

In reactie op de beslissing uit Brussel kondigt de European Milk Board (EMB) demonstraties aan, die aankomende donderdag 7 mei door heel Europa gaan plaatsvinden. Hiermee willen de Europese melkveehouders duidelijk maken dat deze aanpak niet werkt. De boodschap van de demonstraties is heel simpel: De EMB wil dat Brussel per direct een reductie op de Europese productie toepast.

Productiereductie
De Europese Commissie staat het terugdringen van de productieomvang al deels toe. Branche- en producentenorganisaties hebben tijdelijk toestemming om productiereducties toe te passen. Volgens de EMB heeft dit echter geen zin. Vicevoorzitter Sieta van Keimpema benadrukt dat een dergelijke regeling enkel werkt als het door de EU gecoördineerd wordt.

Een individuele toezegging op het terugdringen van productie door productieplanning is volgens de EMB minder effectief, omdat iedere individuele organisatie het anders aan kan pakken. Als Brussel het heft in eigen hand neemt heeft iedere organisatie dezelfde regels te volgen. In 2016 werd gebruik gemaakt van beide maatregelen, waaruit bleek dat een door de EU gereguleerde aanpak daadwerkelijk tot een verbetering van de prijzen leidde. De individuele aanpak haalde niets uit.

Andere aanpak vereist
De EMB heeft bij de Europese Commissie aangegeven dat er andere maatregelen vereist zijn. De organisatie heeft zelfs een eigen plan opgesteld dat gebruikt kan worden wanneer situaties als de huidige crisis zich voordoen. Dit plan is er op gericht om in te kunnen spelen op de marktsituatie en bestaat uit 3 fasen: herkenning, aanpak en einde van de crisis. De Europese Commissie heeft hier echter nog geen gehoor aan gegeven. Als reactie daarop komen de Europese melkveehouders nu met demonstraties

De demonstraties vinden plaats in België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Denemarken, Litouwen en Luxemburg. Ze zijn vooral gericht op het overschot aan melkpoeder dat voor problemen zorgt.

MilkBE
Opvallend is wel dat Belgische melkveehouders deelnemen aan de demonstraties, terwijl MilkBE heeft laten weten tevreden te zijn met de Europese maatregel. Zij zien de particuliere zuivelopslag als een goede start en benadrukken het belang van samenwerking binnen de Europese zuivelsector om zo de productie terug te dringen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden