Hans Engbers / Shutterstock.com

Nieuws Kwartaalupdate Rabobank

Rabobank: Corona drukt zwaar op zuivelmarkt

12 Mei 2020 - Jorine Cosse

Door de corona-uitbraak doen zich verschillende nieuwe uitdagingen en kansen aan op de wereldwijde zuivelmarkt. Met de productietoename in de Verenigde Staten en Europa had de corona-uitbraak geen slechtere timing kunnen hebben, aldus de Rabobank.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de kwartaalupdate licht de Rabobank verschillende situaties uit op de wereldwijde zuivelmarkt. Inmiddels heeft de crisis zich wereldwijd verspreid, wat impact heeft op de import- en exportvraag, maar ook op olieprijzen en de landelijke zuivelvraag.

Verschil in impact
De wereldwijde zuivelmarkt gaat gebukt onder de coronacrisis. Toch zijn er opzienbarende verschillen per land. Dit komt onder andere door verschillende productcombinaties, het belang van de foodservice en de afhankelijkheid van export of juist import. Ook zijn er veel sectoren en factoren die met elkaar samenhangen.

Rabobank verwacht dat in de Verenigde Staten het risico op grotere werkloosheid ook invloed gaat hebben op de vraag naar zuivelproducten. Als de werkloosheid met 1% toeneemt, neemt de zuivelvraag met 0,27% af. Dat wil dus zeggen dat indien de werkloosheid met 10% stijgt, de zuivelvraag met 2,7% achteruit gaat. Met een weggevallen foodsector en een toenemende seizoensproductie is dat geen positief vooruitzicht.

Naast de druk die de crisis met zich mee brengt, zorgt het ook voor positieve effecten. Zuivelbedrijven evalueren hun sterktes en zwaktes, zo kan een mogelijke nieuwe crisis beter en hopelijk eerder opgevangen worden.

Productietoename
De productietoename in de EU de VS is op het moment niet zeer gewild. Inmiddels verwacht Rabobank in Europa een teruglopend productie door het droge weer en de dalende melkprijzen. Waar de productie in januari en februari nog met ruim 1% ten opzichte van 2019 toenam, is de verwachting voor het tweede kwartaal bijgesteld van 0,9% naar een beknopte stijging van 0,7%.

De Verenigde Staten noteerden in maart nog een recordtoename van 2,2% over de laatste 18 maanden. Rabobank gaat uit van een afnemende melkproductie van 0,5% in het tweede kwartaal. De VS heeft niet alleen te maken met een terugloop in eigen gebruik, ook de export loopt flink terug. In januari en februari daalde de export met 2% en voor maart wordt een verdere daling verwacht.

China als voorloper
China is voorloper in deze coronacrisis, de huidige situatie in het land geeft een indicatie van wat de andere landen kunnen verwachten. Het herstel vertoont een langzaam verloop onder de jongere doelgroep. Het herstel gaat echter gebukt onder de achtergebleven angst en lagere inkomens.

De vooruitzichten van Rabobank voor de tweede helft van 2020, stemt positiever. Het ligt in de lijn der verwachting dat de vraag zich herstelt naar het niveau van voor de crisis, met kans op een 1,5% groei. Toch wordt er wel rekening mee gehouden dat de totale zuivel consumptie over 2020 met 2,7% daalt. De bank verwacht daarom voor geheel 2020 een lagere importbehoefte van 19%

Olie en valuta
De val van olieprijzen en de devaluatie van valuta heeft ook vat op de huidige markt. Zo zorgt de waarde van de US dollar er voor dat landen met een zwakkere valuta in koopkracht teruglopen. De lage olieprijzen maken dat landen waar import belangrijk is ook terug lopen in koopkracht. Rabobank voorziet een daling in importvraag van 20% tot 30% in de komende jaren.

Daarbij daalt de handel in magere melkpoeder, volle melkpoeder en kaas met zo’n 17%. De toenemende productie zorgt in de VS en de EU voor extra strijd en daardoor druk op de markt. Verschil tussen de US dollar en de Euro geeft de dollar waarschijnlijk wat tegenwind, al is de kans groot dat de EU niet wil concurreren op prijsniveau en liever kiest voor door de EU gereguleerde opslagregelingen die 7 mei is ingegaan. Zuivelbedrijven kunnen op deze manier hun producten tegen vergoeding opslaan.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden