Eigen foto

Analyse DCA Melkveeindex

Corona laat rendement melkveehouder fors dalen

12 Mei 2020 - Jorine Cosse

De zuivelsector krijgt een flinke klap te verwerken door het coronavirus. Dit heeft ook effect op het rendement van Nederlandse melkveehouders. Met het oog op de traditioneel dure voorjaarsmaanden is dat een ongunstige ontwikkeling. 

Eind 2019 kreeg het rendement van de Nederlandse melkveehouders een positieve wending. De DCA Melkveeindex wist zelfs sinds tijden de 100 punten grens (10-jarige gemiddelde) weer te passeren. Het goede sentiment is echter als een blad aan de boom gedraaid. Het rendement viel na februari ruim onder het 10-jarig gemiddelde. Deze lijn is in de afgelopen maand verder doorgezet waardoor het rendement nu met 64,8 punten flink onder het gemiddelde is gekomen. Dat is in vergelijking met de afgelopen 5 jaar een flinke domper.

Coronavirus zet druk op opbrengsten
De zuivelmarkt zwicht nog niet onder het gewicht dat de coronacrisis met zich mee brengt, maar het valt wel zwaar. De opbrengstenkant van melkveehouders staat onder druk. Dalende melkprijzen als het gevolg van een gebrek aan afzet, en daardoor opbouwende voorraden, zijn een doorn in het oog van de melkveehouder. De gemiddelde kale melkprijs is onder de €33 per 100 kilo melk beland, een daling van ruim €1,00 ten opzichte van vorige maand.

Niet alleen op de zuivelmarkt ontstaan overschotten, ook de vleesafzet wordt bemoeilijkt. Melkveehouders blijven hierdoor met kalveren zitten die gewoon gevoerd moeten worden. Daarbij is de kalverprijs zo ongeveer gehalveerd. Een maand geleden leverde een kalf nog €100 op, inmiddels is dat zo’n €50.

Kostenkant blijft groeien
Ook aan de kostenkant werkt de coronacrisis tegen. De kalveren die langer aangehouden worden hebben ook voer en water nodig. Ook door de voorgaande droge zomers is er op de voermarkt maar een gering aanbod van onder andere mais en kuilgras, hierdoor zijn de prijzen hoog. Steeds meer melkveehouders zijn genoodzaakt voer aan te kopen doordat het rantsoen opraakt.

Met het voorjaar op komst wordt tevens het duurste seizoen ingeluid. De rekeningen van onder andere loonwerkers zullen gewoon betaald moeten worden, net als de mestafzetkosten. Een lichtpuntje hierin is de opkomende droogte, aangezien dit het afzetten van de mest bevorderd. Het heeft uiteraard wel weer een negatief effect op de opbrengsten van het land.

Vooruitzichten
Ook de vooruitzichten zijn niet mals. Hoewel de daling wel lijkt te stoppen, blijft het rendement van melkveehouders tot het einde van het jaar nog slecht. Het blijft afwachten wat er daarna gaat gebeuren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden