Shutterstock

Nieuws Prognose WLR

Tot 2030 is gemiddelde melkprijs 36 euro

28 Mei 2020 - Wouter Baan

Tot 2030 raamt Wageningen Livestock Research de gemiddelde melkprijs in ons land op €36 per 100 kilo, inclusief bonussen en nabetalingen. Bij een jaarlijkse melkgift van 9.000 kilo, komt dit neer op €3.240 euro per koe. De duurzaamheidskosten nemen de komende jaren toe, zo is de inschatting van de onderzoekers.

De lange termijn melkprijsprognose, die de WUR in samenspraak met een deskundigenpanel uit de sector baseert op voorspellingen van de Europese Commissie, blijft daarmee gelijk aan eerdere voorspellingen ondanks dat de coronacrisis de mondiale zuivelmarkt behoorlijk heeft verstoord. De onderzoekers schatten in dat corona de melkprijs de komende jaren onder druk zet, maar dat de opbrengsten op de middellange termijn weer gaan stijgen.

Duurzaamheidskosten nemen toe
Door de inpassing van de klimaat-, biodiversiteits- en grondgebondenheidsdoelen op de Nederlandse melkveebedrijven, nemen de kosten toe. Volgens de onderzoekers is het raadzaam om hier in de begrotingen rekening mee te houden. Zonder dit expliciet te noemen, concluderen de onderzoekers dat het rendement in de melkveehouderij lager uitpakt. De gemiddelde melkprijs neemt immers niet toe. 

Kosten mestafzet verschilt per regio
De kosten voor de melkafzet variëren tussen €5 en €14 per kuub, de extra kosten voor te verwerken kuubs zijn €1,50 tot €3. De relatief grote bandbreedte is volgens de onderzoekers een gevolg van de verschillen per regio. In de mestprijsprognose wordt ervan uitgegaan dat derogatie de komende jaren behouden blijft. Of dit daadwerkelijk zo is, moet nog blijken. Hoewel we al bijna op de helft van 2020 zijn, heeft Nederland vanuit Brussel voor dit jaar nog altijd geen groen licht voor de ruimere mestnormen. De Europese Commissie heeft aangegeven dat hier medio juni uitsluitsel over komt.

De Wageningse prognose wordt gebruikt door melkveehouders, financiers en de overheid om onder meer bedrijfsbegrotingen te maken of te beoordelen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Franse melkaanvoer daalt minder hard

Achtergrond melk

Duitse melkveehouders missen begrip voor positie

Nieuws Melk

Rabobank voorziet betere marge voor melkveehouder

Analyse Melk

Melkveehouder wacht met verwerker grote keuzes

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden