De zuivelmarkt is behoorlijk aangetrokken na de enorme prijsval in maart en april, maar een verder herstel laat op zich wachten.
De vraag naar vaste zuivel is al een paar weken tam. Daarin staat de zuivelmarkt niet op zichzelf, dit gaat ook op voor de vleesmarkt. Hoewel cafés en restaurants in veel Europese landen de deuren weer geopend hebben, zijn de bezoekersaantallen veel lager dan anders. Ook het toeristenseizoen komt maar mondjesmaat op gang, ondanks dat de reisbeperking binnen Europa veelal zijn opgeheven.
De vraag naar bijvoorbeeld boter en kaas (Gouda, Cheddar en Mozzarella) komt daarom slecht los. Ook de vraag naar melkpoeder, die het vooral moet hebben van de afzet buiten Europa, is vrij rustig. De voorraden in de particuliere omslagregeling van de Europese Commissie groeien ondertussen gestaag door en dat geeft eindgebruikers de gelegenheid om achterover te leunen. Temeer omdat ook de melkaanvoer in Noordwest-Europa voorblijft op vorig jaar.
Einde prijsstijging Gouda
De DCA-zuivelnoteringen laten deze week een stabiel tot licht dalende trend zien. De prijs van Gouda levert €30 in tot €2.810 per ton. Daarmee is een einde gekomen aan de wekenlang stijgende trend. Ook de melkpoederprijzen tonen kleine verliezen.
De prijzen van vloeibare zuivel (room en magere melkconcentraat) trekken wel aan, al kan dat gezien worden als een correctie op de daling van 2 weken geleden. Al met al kan de tamme zuivelmarkt wel wat peper gebruiken. Een verder herstel van de prijzen zal nodig zijn om de melkprijzen te doen stijgen.
Klik hier voor een toelichting op de DCA-noteringen (vloeibare zuivel)
Klik hier voor een toelichting op de DCA-noteringen (kaas)