DMK

Nieuws Jaarcijfers 2019

DMK realiseert omzetgroei in 2019

19 Juni 2020 - Jorine Cosse

Afgelopen jaar is voor de Duitse DMK Group stabiel verlopen, zo meldt de zuivelverwerker op haar website. De omzet nam over 2019 toe met 200 miljoen, terwijl de winst wat terugliep ten opzichte van 2018. Volgens het bedrijf heeft ze zich voor de komende jaren goed gepositioneerd.

Duitslands grootste zuivelconcern geeft aan dat de stabiele kerncijfers een weerspiegeling van de eerste positieve effecten die voortvloeien uit de recente herstructurering. In totaal werd er een omzet van €5,8 miljard gerealiseerd, €200 miljoen meer dan het jaar ervoor. De winst liep wel terug naar €24,5 miljoen, een daling van €5,5 miljoen. Het eigen vermogen blijft stabiel rond de 30%.

Investeringen
2019 was voor DMK een jaar dat in het teken stond van herstructurering. Volgens topmannen Ingo Müller en Frank Claassen waren de investeringen absoluut noodzakelijk. Zo is er ongeveer 145 miljoen geïnvesteerd een nieuwe babymelkpoeder fabriek in Strückhausen en ook is er een nieuwe poedertoren geopend in Beesten.

Müller benoemt naast de investeringen ook een enorm verlies in melkvolume dat druk heeft gezet op de inkomsten. In totaal verloor de zuivelcoöperatie bijna 1 miljard kilo melk aan het begin van 2019. Het verlies is opgevangen door fabrieken te sluiten en loonmodellen aan te passen, twee maatregelen die zeker geld gekost hebben.

Melkprijs en toekomst
Inmiddels is de herstructurering afgerond en kan het bedrijf zich focussen op de toekomst. De doelstellingen blijven hetzelfde: 'We blijven continu nieuwe producten ontwikkelen en op de markt brengen', aldus Müller. De markt rekent volgens de topmannen ook deels op deze ontwikkelingen, zowel de consument als de detailhandel stelt steeds hogere eisen aan de producten.

Over de toekomst van de melkprijzen is DMK voorzichtig positief. De melkprijs was naar eigen zeggen niet op het niveau wat het zuivelconcern aan het begin van 2019 voor eigen had. Claassen benoemd dat het streven voor 2020 ligt bij het minstens kunnen uitkeren van de gemiddelde prijs, iets dat afgelopen jaar niet gelukt is.

Coronacrisis
Een duidelijk beeld over de toekomst durven beide heren overigens niet te schetsen. Dit komt uiteraard grotendeels door de onzekerheid die de coronacrisis met zich mee brengt. Ze schatten de huidige positie van DMK wel in als positief tegenover de mogelijke economische gevolgen die de crisis met zich mee brengt, want ook zij ontkomen er niet aan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden