Shutterstock

Nieuws Bestuurszaken

Stevige kritiek op ledenraad Fonterra

22 Juni 2020 - Chanti Oussoren

De leden-melkveehouders van de Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie Fonterra zijn zeer kritisch over de ledenraad. Dit blijkt uit een onderzoek wat is gedaan onder meer dan 1.400 leden. In de ledenraad zitten vooral 'jaknikkers', zo luidt het kritiek. 

De ledenraad bestaat uit een groep van 25 personene die door leden zijn verkozen om hun belangen te vertegenwoordigen. Meer dan 1.400 van de in totaal 10.500 leden zijn gevraagd naar hun mening over de ledenraad. Daaruit blijkt dat zowel het functioneren als de prestaties van de ledenraad als negatief worden bestempeld.

Een belangrijk punt wat in het onderzoek naar voren komt, is dat de raad de belangen van haar leden beter moet begrijpen. Een belangrijke taak van de ledenraad is het vertegenwoordigen van de mening van de leden, maar dit gebeurd in de praktijk veel te weinig. Een aantal respondenten bestempelen de raadsleden als 'jaknikkers' of 'schoothondjes'. Ook de verhouding tussen de ledenraad en de raad van bestuur wordt in twijfel getrokken. 

Ledenraad moet blijven bestaan
Hoewel de feedback niet mals is, stellen de leden wel dat de ledenraad moet blijven bestaan. Minder dan 10% vindt dat de raad ontbonden moet worden. Zij zien de ledenraad als een onnodige tussenpersoon tussen de aandeelhouders en het bestuur. De overgrote meerderheid van de respondenten waardeert de functies van de ledenraad, maar is van mening dat deze beter moet optreden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

Fonterra verhoogt winstverwachting kwart

Nieuws melk

Nieuw-Zeelandse zuivel optimistisch 2024 in

Nieuws Melk

Fors meer winst en hogere melkprijs bij Fonterra

Nieuws melk

Fonterra rondt verkoop DPA aan Lactalis af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden