Shutterstock

Business Zuivel

Kaasprijs VS heeft nog geen last van hoogtevrees

3 Juli 2020 - Wouter Baan

De kaasprijs in de Verenigde Staten is sinds april al met ruim 140% gestegen en heeft daarmee een nieuw record bereikt. Ondanks dat het coronavirus in diverse staten opnieuw keihard toeslaat, heeft de Amerikaanse kaasprijs nog geen last van hoogtevrees. Waarom niet?

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vriend en vijand verbazen zich over het snelle herstel van de Amerikaanse kaasprijs na de hevige daling in april. Ook landelijke dagbladen in de VS, zoals de New York Times, maken melding van de inmiddels torenhoge kaasprijzen. De prijs van cheddar is in Chicago begin juli opgeklommen tot ruim $5.800 per ton. Dit terwijl de notering in april nog was terugzakt tot bijna $2.300 per ton, het laagste niveau in 20 jaar tijd was. Niet eerder was de volatiliteit op de Amerikaanse kaasmarkt zo groot als nu.

De opleving kent meerdere factoren. Allereerst hebben kaasproducenten de productie fors afgebouwd tijdens het begin van de lockdowns toen melkveehouders de melk moesten wegspoelen. De retailvraag naar kaasproducten is echter sterk toegenomen. Uit angst voor het virus wordt er (nog) vaker thuis gebarbecued dan anders. Kaas op de burger mag dan natuurlijk niet ontbreken. De kaasconsumptie begeeft zich op een hoog niveau, zo beweren Amerikaanse zuivelanalisten. Naarmate de coronamaatregelen weer zijn versoepeld, is ook de afzet naar de foodservice weer toegenomen.

Tweede coronagolf 
Ondertussen neemt het aantal coronabesmettingen in de VS weer snel toe, vooral in de staten Texas en Florida waar het longvirus tijdens de eerste golf relatief mild uitpakte. Hierop volgen aangescherpte maatregelen. De tweede besmettingsgolf, in combinatie met een aantrekkende kaasproductie (ingeven door de gestegen prijzen), zet mogelijk een rem op de kaasprijs.

En hoewel de kaasprijzen lijken af te vlakken, wordt op korte termijn niet per se gevreesd voor een forse correctie. Dit mede ingegeven door de Amerikaanse melkproductie die nu een seizoensmatige daling laat zien. De productiecijfers over mei vielen bovendien lager uit dan vorig jaar. Daarbij komt dat de kaasvoorraden in juni aanzienlijk zijn gedaald. Op basis van een steekproef rapporteert het Amerikaans landbouwministerie (USDA) een daling van 13% in juni, al waren de voorraden in mei historisch gezien ruim te noemen.

Voor de langere termijn zijn wel zorgen, omdat het coronavirus de Amerikaanse economie aantast en daarmee ook de koopkracht van consumenten. Het Congressional Budget Office raamt de economische krimp in 2020 op 5,6% en gaat uit van ongeveer 10% werkloosheid. Pas in 2022 zit de economie waarschijnlijk pas weer op het niveau van voor de coronacrisis.  

Stabiele markt in EU
Van soortgelijke uitschieters al in de VS, is op de Europese kaasmarkt niets maar dan ook helemaal niets te merken. De cheddar- en kaasprijzen in Europa bewegen de laatste weken heel stabiel. Een gebrek aan vraag belemmert een verder herstel. Qua prijs heeft Europa een concurrentievoordeel op de wereldmarkt, maar dit is eigenlijk al sinds mei vorig jaar al zo het geval. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden