Agrifoto

Nieuws Dutch Milk Foundation

Leegloop bij FrieslandCampina gestopt?

7 Juli 2020 - Wouter Baan

De afgelopen 12 maanden zijn 11 leden-melkveehouders van FrieslandCampina overgestapt naar een andere zuivelverwerker. Dit blijkt uit cijfers van stichting Dutch Milk Foundation (DMF). Vorig jaar verkasten nog 230 melkveehouders, een recordaantal in het 11-jarig bestaan van DMF. 

DMF kreeg in de afgelopen 12 maanden in totaal 12 aanvragen, waarvan er 1 werd afgewezen. De zogeheten vertrekregeling vloeit voort uit de fusie tussen Friesland Foods en Campina in 2008. De Europese Commissie keurde de deal destijds goed, onder voorwaarde dat 1,2 miljard kilo boerderijmelk ter beschikking kwam aan derden. De afzwaaiende melkveehouders maken aanspraak op een vertrekpremie van €5 per 100 kilo melk.

In de afgelopen 11 jaar kreeg DMF in totaal 419 aanvragen, waarvan er 398 werden gehonoreerd. Van de 1,2 miljard kilo boerderijmelk is nu 38% vergeven aan andere verwerkers. Dit betekent dat de regeling voorlopig nog in de lucht blijft.

Onrust nog niet gestopt 
De lage uitstroom in het afgelopen jaar is opvallend, omdat de onrust binnen FrieslandCampina vorig jaar herfst de kop opstak. Een groep leden-melkveehouders van FrieslandCampina verenigde zich toen in het collectief 'Bezorgde Friesland Campina Boeren'.

Zij eisten dat de samenwerking met Natuurmonumenten werd stopgezet, maar daar gaat de directie van het zuivelconcern niet in mee. De ontevreden leden kiezen er klaarblijkelijk voor om intern veranderingen proberen te bewerkstelligen, in plaats van hun geluk elders te zoeken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

FrieslandCampina werkt aan lokkertjes nieuwe leden

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws Melk

Fitch wil beter resultaat zien bij FrieslandCampina

Achtergrond Melk

Maar goed dat Friso nog van FrieslandCampina is

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden