FrieslandCampina

Nieuws Halfjaarcijfers

Corona hakt in op winst FrieslandCampina

23 Juli 2020 - 2 reacties

Het resultaat van FrieslandCampina in de eerste 6 maanden van dit jaar heeft een flinke knauw gekregen als gevolg van de wereldwijde coronapandemie. Het zuivelconcern heeft daarbij de wind tegen in Hongkong. Ook steeg de melkaanvoer. Melkveehouders merken de gevolgen in hun portemonnee. 

Bij een stabiele omzet van €5,6 miljard keldert de winst met 37,2% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar tot krap €110 miljoen. Volgens CEO Hein Schumacher waren de marktomstandigheden in de afgelopen maanden van ongekende omvang. Door de lockdowns in veel landen lieten de prijzen van basis-zuivel een veer. Daarbij liepen de kosten, voor bijvoorbeeld containertransport overzee, hard op.

Stagnerende verkoop in HongKong
Lichtpuntjes waren er ook. De divisies Consumer Dairy en Ingredients zagen het bedrijfsresultaat toenemen. Waarschijnlijk door hamsterende consumenten. Aan de andere kant presteerde Specialised Nutrition, waar de afzet van babymelkpoeder onder valt, beduidend minder. De verkopen in HongKong stagneerden door de gesloten grenzen met China.

In China zelf lag de verkoop van Friso-melkpoeder in het tweede kwartaal weer op het niveau van voor de coronacrisis, na een omzetdip in de 3 maanden daarvoor. Het lactoferrinetekort is naar eigen zeggen verleden tijd, daarbij kreeg de afzet een boost dankzij internetverkopen. Dit biedt perspectief op de wat langere termijn, al heeft de top van het zuivelconcern al meermaals aangegeven dat de concurrentie op de Chinese markt moordend is. 

Interim uitkering flink omlaag
De uitbetaling richting de leden-melkveehouders wordt flink geraakt door de mindere prestaties. Zo daalde melkprijs tussen januari en juni met €2,75 tot €33 per 100 kilo. De pro-forma prestatietoeslag die de leden-melkveehouder ontvangen, bedraagt een schamele €0,22 per 100 kilo melk. Vorig jaar was dit nog €0,65. Zicht op herstel is er bovendien niet. FrieslandCampina geeft aan te gaan herstructureren wat de winstgevendheid in 2020 negatief zal beïnvloeden. 

FrieslandCampina kreeg voor het eerst in jaren weer meer melk te verwerken, als gevolg van groeizaam weer. De aanvoer steeg met 1,1% tot 5.144 miljoen kilo. Met het oog op de groeibeperking die de coöperatie 2 jaar geleden instelde, is dit een toename die beweegt richting het groeilimiet van 1,5%. Wanneer de groei in de tweede helft van dit jaar doorzet, hangt de (te) snel groeiende melkveehouder daarmee een inhouding op het melkgeld boven het hoofd. Omdat de productie in 2019 lager uitkwam (mede vanwege stoppers) en er sprake is van een rollend gemiddelde is er nog wel meer groeiruimte dan de 0,4 procentpunt op het eerste oog doet vermoeden.

Hoeveel die ruimte is, wil FrieslandCampina uit concurrentie-oogpunt niet zeggen. De kortingsregeling is echter voorlopig nog niet aan de orde, zo laat een woordvoerder weten. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
gerrit vd beek 23 Juli 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10888460/corona-hakt-in-op-winst-frieslandcampina]Corona hakt in op winst FrieslandCampina[/url]
directie fc kan beter maar opstappen.
gelijke omzet minder winst.
Niet best, directie heeft hun eigen nabetaling niet vergeten.
opkrassen....
Abonnee
beste 23 Juli 2020
ooow ooow ooow wat ben ik blij dat ik dit lees. eindelijke bevestiging dat ik een goede maar oo zo'n goede zet heb gemaakt hoe is het mogelijk dat als er meer dan 600 boeren gestopt zijn en of overgestapt zijn je in melkproductie groeit ooow ooow ooow zitten ze in het noot dan gaan zo over die groei beperking lullen wat ben ik blij succes collega's
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
melk & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond melk

Nieuw soort bestuurders bij FrieslandCampina

Nieuws FrieslandCampina

FrieslandCampina: verkoop Duitse tak vertraagd

Nieuws melk

FrieslandCampina en Arla onderzoeken fusie

Achtergrond Melk

Nederlandse zuivel jaagt op Belgische melk

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief