Inside Melk

Zuivelmarkt tuft rustig verder

23 Juli 2020 - Wouter Baan

Het is vakantieperiode en dat is merkbaar op de zuivelmarkt. De prijzen houden vast aan de stabiele lijn die ondertussen al wekenlang zichtbaar is. De prikkels om de markt in beroering te brengen, ontbreken in de verste verte.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Aan melk geen gebrek in Noordwest-Europa dankzij de koele en natte zomer. Het voorjaar was weliswaar droog, maar het neerslagtekort raakt op veel plekken steeds meer naar de achtergrond verdwenen. Ook in de komende weken houdt de 'Hollandse zomer' aan, zo wijzen de voorspellingen uit. Europabreed lag de aanvoer in de eerste 5 maanden van dit jaar 2% voor op vorig jaar, hoewel er tussen de landen de nodige verschuivingen zichtbaar zijn. In Duitsland ligt aanvoer midden juni iets boven het niveau van vorig jaar.

Vloeibare zuivel
Hoewel dit jaar meer Nederlanders, Belgen en Duitsers in eigen land hun vakantie doorbrengen, is de vraag naar verse zuivelproducten (zoals ijsproducten) niet overdreven groot. Van een opleving op de vloeibare zuivelmarkt, zoals dat in hete zomerweken soms het geval kan zijn, is dan ook geen sprake. De roomprijzen bewegen kort boven de grens van €4.000 per ton. Magere melkconcentraat wordt verhandeld voor niveaus kort onder €2.000. De beschikbaarheid van beide vloeibare fabricaten is overigens niet overdreven groot, wat aangeeft dat fabrieken het leeuwendeel zelf verwerken tot magere melkpoeder en boter. Spotmelk wordt er amper verhandeld.

Kaas en melkpoeder
Op de kaas- boter, en melkpoedermarkt is eveneens weinig activiteit. De prikkels om de markt in beweging ontbreken. De dalende boterprijs op de Global Dairy Trade deze week onderstreept dat de ondertoon op de botermarkt op de langere termijn zwak is. Temeer nu de melkproductie in Nieuw-Zeeland weer oploopt en de voorraden in Europa ruim zijn.  Op de melkpoeder- en kaasmarkt (los van cheddar die wel wat oploopt) is een prijsdaling noch stijging aan de orde. Al met al is de markt in lijn met de trend van de melkprijs voor augustus die stabiel is, zo maakte Arla deze week bekend.

Klik hier voor toelichting op de DCA-noteringen (vloeibaar) 
Klik hier voor toelichting op de DCA-noteringen (kaas) 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden