Tatsiana Hendzel / Shutterstock.com

Nieuws Oproep dierenartsen

'Maatwerk noodzakelijk bij voermaatregel'

24 Juli 2020 - Wouter Baan - 1 reactie

Het landbouwministerie voert overleg met bond van dierenartsen (KNMvD) om de voermaatregel eventueel te flexibiliseren en daarmee de gezondheidsrisico's bij melkvee te beperken. Binnen de huidige generieke kaders ziet de beroepsorganisatie daartoe geen mogelijkheden, waardoor ze aansturen op maatwerk. 

De bond uitte een tijdje geleden kritiek op het plan minister Schouten om in het kader van stikstofreductie het ruw eiwitgehalte in krachtvoer bij melkkoeien te verlagen. Daarop volgde gesprekken met de insteek om zorgen van dierenartsen kenbaar te maken en de voermaatregel aan te passen om daarmee de risico's af te wenden. 

Een woordvoerder van de KNMvD geeft aan dat de maatregel vooral problemen geeft, omdat deze generiek is. "Ook wanneer we binnen de kaders schuiven met het ruw eiwitgehalte blijven er gezondheidsrisico's bestaan." De beroepsorganisatie keurt het plan zoals die nu op tafel ligt dan ook af. Volgens de KNMvD moet de oplossing gezocht worden in maatwerk.

'Bal ligt bij ministerie'
Inhoudelijk wil de KNMvD niet al te diep op de gesprekken ingaan, gezien het onderwerp politiek gevoelig ligt. Op basis van het laatste onderhoud dat vorige week plaatsvond, heeft de ministerie nog aanvullende vragen gesteld die intussen door de KNMvD zijn beantwoord. "De bal ligt nu bij het ministerie", aldus de KNMvD  waar men zich realiseert zich dat de tijd begint te dringen, gezien het plan van Schouten in september in werking treedt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Grunninger 25 Juli 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10888483/maatwerk-noodzakelijk-bij-voermaatregel]'Maatwerk noodzakelijk bij voermaatregel'[/url]
Zorg als je het nodig hebt dat je nu voorraad soja of ander eiwit krijgt en schijt aan Schouten hebben die kan niet bouwen en na 1. Januari dan ?
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Interview Marijn Dekkers

Hoge grondprijs grootste uitdaging extensivering

Achtergrond Stikstofstemming

Demissionaire twijfelaars en achterafdenkers

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden