Photoagriculture / Shutterstock.com

Nieuws Halfjaarcijfers

Danone verkoopt meer zuivel in coronatijd

31 Juli 2020

De resultaten van het Franse voedingsconcern Danone zijn licht aangetast door de coronacrisis. Uit de halfjaarcijfers valt op te maken dat melkproducten tijdens deze coronacrisis gretiger aftrek vinden dan water.

De omzet liep in de eerste 6 maanden van dit jaar met €500 miljoen terug tot €12,2 miljard. Hiervan bleef onder de streep €1,02 miljard over, circa €20 miljoen minder dan in de zelfde periode vorig jaar. De mindere resultaten waren al aangekondigd. Eind februari gaf de tweede grootste melkverwerker van Frankrijk al een winstwaarschuwing af. Dit als gevolg het coronavirus wat in China toen al volop speelde en daarna ook in Europa in alle hevigheid oplaaide.

Zuivelafzet stijgt
Wanneer we inzoomen op de cijfers blijkt dat de omzet in zuivelproducten (inclusief plantaardig) met 3% is toegenomen. Bovendien bleef de marge van circa 9% min of meer intact. Zuivel is verreweg de belangrijkste tak van het voedingsconcern en beslaat ongeveer vier/vijfde van de omzet. De afzet binnen Europa en de VS groeide gestaag verder, in Afrika liep de omzet wel terug door de corona-maatregelen. Verder doet plantaardige zuivel het goed met dubbele groeicijfers.

De omzet van 'specialized nutrition' (waaronder babymelkpoeder) pluste 2,7%, de marge steeg tot een record van 26,4%. Dit dankzij een interne reorganisatie. In het tweede kwartaal zakte de omzet overigens wel terug, vergeleken met vorig jaar. De afzet naar China bleef stabiel, al werd daar wel minder babymelkpoeder verkocht door de sluiting van de grens met Hongkong. Iets waar ook FrieslandCampina last van had in de afgelopen maanden.

Waterverkopen hard omlaag
Daar waar zuivelafzet overall gezien prima overeind bleef, verdampte bijna 20% van de waterverkopen. De marge zakte bovendien, wat een mes zet in de winst. De verminderde dorst komt door de lockdowns in veel landen. Danone-water wordt vooral buitenshuis gedronken. Vanwege de onzekere wereldeconomie en de volatiele marktbewegingen waagt het Franse voedingsconcern zich niet aan een verwachting voor de tweede helft van 2020.

boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.

Meer over

DanoneWinst
Regenradar
Powered by Agroweer
Volume Danone loopt iets terug, omzet wel hoger

Nieuws Melk

Volume Danone loopt iets terug, omzet wel hoger

Hogere omzet voor Franse Danone

Nieuws Melk

Hogere omzet voor Franse Danone

Danone reorganiseert ook zuiveldivisie

Nieuws Danone

Danone reorganiseert ook zuiveldivisie

Danone verkoopt minder water en ziet omzet dalen

Nieuws Melk

Danone verkoopt minder water en ziet omzet dalen

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief