Shutterstock

Analyse DCA Melkvee Index

Rendement melkveehouder herstelt niet verder

6 Augustus 2020 - Jorine Cosse

Het rendementsherstel in de melkveehouderij laat op zich wachten, zo blijkt uit de DCA Melkvee Index. De komende maanden zijn onzeker, niet in de laatste plaats als gevolg de omstreden voermaatregel die landbouwminister Schouten melkveehouders wil opleggen. 

De DCA Melkvee Index scoort met 84,3 punten in augustus slechts 0,2 punten hoger dan een maand eerder toen er wel sprake was van een duidelijk herstel. Hierbij geldt 100 punten als het langjarig gemiddelde. Hoewel de melkprijzen weer voorzichtig omhoog bewegen, staan deze nog niet op het niveau van voor de coronacrisis. 

Veel onzekerheid
Het is niet waarschijnlijk dat de opwaartse trend van de melkprijs doorzet. Zuivelprijzen laten begin augustus een daling zien als gevolg van een zwakke afzet. Vooral de vraag vanuit het out-of-home segment blijft achter door de coronamaatregelen. Een meevaller voor het rendement is wel dat de rundvee-brokprijzen sinds kort weer dalen. 

Rendement
De melkveehouderij staat voor een grote onzekerheid wat betreft de invulling van de voermaatregel. Wanneer deze maatregel er door Schouten wordt 'doorgedrukt', dan kan dat tot extra (voer)kosten leiden. Daarbij is het onzeker wat de opvolger van de maatregel is die tot het einde van dit jaar geldt.

Los daarvan staan er dure maanden voor de deur wat betreft loonwerkkosten. De laatste snedes zijn nog niet van het land, gezien het mooie weer en de regen van de afgelopen tijd. Ook moet de maïs nog gehakseld worden, iets wat over het algemeen tussen half september en half oktober plaatsvindt. Daarnaast kan er nog tot 15 september mest uitgereden worden. 

Prognose
De rekeningen komen in een tijd dat de liquiditeit onder druk staat en waarschijnlijk ook niet snel zal aantrekken, zo blijkt uit de de prognose van de DCA Melkvee Index. Vanaf september daalt het rendement van de melkveehouders mogelijk weer. Naar verwachting zakt de index terug tot 82,1 punten. 

Klik hier voor meer grafieken.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden