Shutterstock

Nieuws Stikstofcrisis

Discussie voermaatregel verhit tijdens reces

5 Augustus 2020 - 1 reactie

Middenin de zomervakantie verhardt de patstelling omtrent de ministeriële voermaatregel tussen minister Carola Schouten en agrarische belangenbehartigers. Nevedi (spreekbuis namens de voersector) zegt het voer te blijven leveren dat besteld wordt, ook als na 1 september het eiwit in krachtvoer omlaag moet. 

Nevedi doet een beroep op de Wet Dieren, waar veehouders ook aan gehouden zijn. Die wet schrijft in lid 2 voor dat 'Ten volle rekening wordt gehouden met de gevolgen die regels of besluiten hebben voor de intrinsieke waarde van het dier, onverminderd andere gerechtvaardigde belangen. Daarbij wordt er in elk geval in voorzien dat de inbreuk op de integriteit of het welzijn van dieren, verder dan redelijkerwijs nood-zakelijk, wordt voorkomen en dat de zorg die de dieren redelijkerwijs behoeven is verzekerd.'

Na 1 september
In een verklaring schrijft Nevedi achter de bezwaren van de melkveehouders tegen de voermaatregel te staan. Maar de organisatie bereidt zich ook voor op de situatie waarin de voermaatregel doorgang zal vinden. Op dat moment zullen voeradviseurs uitdrukkelijk worden geïnstrueerd dat rantsoenen de diergezondheid en het dierwelzijn niet mogen schaden en dat in de periode van 1 september tot en met  31 december 2020 moet worden geoptimaliseerd met inachtneming van geldende wet- en regelgeving, zoals de hierboven genoemde wet.

Nieuw kort geding?
Ondertussen kondigen de stichtingen STAF en Stikstofclaim aan een nieuw kort geding te zullen aanspannen in de komende weken. Onderwijl zijn er contacten met het landbouwministerie over de uitvoering van de afspraken, die tijdens het kort geding van 30 juli zijn gemaakt. De stichtingen worden in hun aanpak gesteund door alle vertegenwoordigende partijen van het vroegere Landbouwcollectief, uitgezonderd LTO dat heeft verklaard een politieke oplossing te willen blijven zoeken.

Politieke oplossing LTO
LTO vindt het een goede zaak dat de voermaatregel berekeningen opnieuw maar nu wel navolgbaar en transparant worden uitgevoerd en richting de sector inzichtelijk gemaakt. Juist omdat het ministerie zelf altijd met uitvoerbaarheid en borging schermt als belangrijkste fundamenten van beleid. Maar tegelijkertijd is het voerspoor vooral een politieke keuze die een politieke oplossing vergt, zegt LTO. Niet via de rechter maar op deze manier zet LTO zich in om de gehele voermaatregel als zodanig van tafel te krijgen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Piet 5 Augustus 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10888611/discussie-voermaatregel-verhit-tijdens-reces]Discussie voermaatregel verhit tijdens reces [/url]
Van de oude voorzitter ja die had vele petten ook die van de LTO.Deze opmerkelijk opening naar de politiek moet bijna alle subsidie en fondsen wel bevroren zijn door de minister zodat men in een overleving modus schiet.Immers als je onderhandelt zonder onderbouwing is schieten met een vlodder. Goud is duur wanneer worden de kroon juwelen van de boeren de grond gratis weggeven?
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Achtergrond Stikstofstemming

De Aerius-economie draait onverstoorbaar door

Nieuws Prinsjesdag

Kabinet houdt vaart in stikstofdossier

Analyse Stikstofstemming

Controverse bevangt beleid rondom stikstof

Achtergrond Stikstofstemming

Hete UvA-stikstofaardappel voor heilige koe uit De Bilt

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox