Shutterstock

Nieuws Zuivelconsumptie

Yoghurt en kwark in trek, melkconsumptie omlaag

5 Augustus 2020 - Erik Colenbrander

Tussen 2016 -2019 is de consumptie van kwark in liters in Nederland met 20,3% toegenomen. Ook de zuivelproducten yoghurt en room groeiden in volume. Zij het veel minder met respectievelijk 2,2 en 3,3%. Alle andere zuivelproducten werden daarentegen minder geconsumeerd.

Dat meldt de NOS, op basis van marktonderzoek dat het gespecialiseerde bureau IRI uitvoerde. In de periode 2016-2019 daalde de consumptie van toetjes zelfs met bijna 25%. Dat wordt vooral toegeschreven aan het hoge suikergehalte in veel toetjes. Ook de consumptie van melk en karnemelk daalden flink, met respectievelijk 6,1 en 7,8%.

Plantaardige producten
Tegelijkertijd zien de marktanalisten een snel groeiende markt voor op zuivel lijkende producten die gebaseerd zijn op plantaardige producten, zoals soja melk. FrieslandCampina schrijft de afname van drinkmelk en karnemelk vooral toe aan de enorme keuze aan dranken die de consument tegenwoordig heeft in de supermarkt. Van water en frisdrank tot de vele koffie-en theesoorten.

Corona stopt trend
Door de coronapandemie is de trend van de afnemende zuivelconsumptie echter tot stilstand gekomen, blijkt uit cijfers van IRI. Over de hele linie steeg de zuivelconsumptie. Room was met 14% omzetstijging de snelste groeier. Alleen de consumptie van pap daalde ook in het afgelopen 'corona kwartaal', met 4,5%. In het algemeen is de omzet van voedsel in de supermarkt door de coronapandemie fors gestegen, omdat de consument genoodzaakt was thuis te koken. De verkoop van tafelaardappelen steeg zelfs met 30%. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

FrieslandCampina werkt aan lokkertjes nieuwe leden

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws Melk

Fitch wil beter resultaat zien bij FrieslandCampina

Achtergrond Melk

Maar goed dat Friso nog van FrieslandCampina is

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden