Shutterstock

Inside Melk

Spotmarkt zuivel reageert koeltjes op hittegolf

6 Augustus 2020 - Wouter Baan

In Noordwest-Europa is het de komende dagen smorend heet, zo wijzen de weersvoorspelling uit. Tot volgende week vrijdag blijft het kwik de 30 graden overstijgen. De zuivelmarkt reageert hier...

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tot nu toe leidt de naderende productiedip niet tot hogere prijzen op de vloeibare zuivelmarkt. Wel is het merkbaar dat de beschikbaarheid van melk terugloopt. Aan het beging van de week was de verkoopbereidheid bij melkverwerkers veel groter dan aan het einde van de week, toen begon door te dringen dat de aanvoer volgende week wel eens aanzienlijk kon teruglopen.

Spotmelkprijs blijft staan
De DCA-spotmelknotering (zowel Nederland als Noord-Duitsland) blijft desondanks staan op €32 per 100 kilo. De notering voor magere melkconcentraat zakt €80 tot €1.815 per ton. De daling heeft te maken met een ruim aanbod uit Frankrijk in combinatie met dalende prijzen voor magere melkpoeder. De roomprijs stijgt tot de bovenkant van de range naar €4.000 tot €4.100 per ton, waar de notering al weken tussen schommelt. Door het warme weer is het mogelijk dat de prijzen van vloeibaar alsnog een sprintje gaan trekken, maar toch is een grote opleving niet waarschijnlijk.

Room is namelijk al overprijsd ten opzichte van boter. De DCA-boternotering zakt deze week bovendien met €20 €3.265 per ton. Eerder deze week, op de Global Dairy Trade in Nieuw-Zeeland, zagen we de boterprijs ook wegzakken. De wereldwijde voorraden zijn ruim, waarmee de verwachting is dat de dalende trend doorzet. Ook kaasprijzen blijven zwak aanvoelen, de noteringen voor Gouda en Edam zitten beide ruim onder €2.800. De teruggevallen vraag vanuit het out-of-home segment is hier een gemis.

Sterkere euro remt export
Op de wereldmarkt wordt de export afgeremd door de aantrekkende euro. De eurodollar-koers steeg in de afgelopen weken van €1,12 tot €1,18, in valutatermen is dat een grote stijging. Ook de export van melkpoeder heeft hier last van, misschien nog wel meer dan bij kaas. Op basis van de dalende trend is het maar zeer de vraag of de prijs van magere melkpoeder kan standhouden boven grens van €2.000 per ton.

Voor de melkprijsontwikkeling, die net weer opkrabbelde, zijn de dalende zuivelprijzen al met al geen gunstige ontwikkeling, maar misschien kan het warme weer alsnog voor een verrassing zorgen.

Klik hier voor toelichting op de DCA-noteringen (vloeibaar) 
Klik hier voor toelichting op de DCA-noteringen (kaas) 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden