Shutterstock

Opinie Jaap Majoor

Nederlands stikstofbeleid leidt tot milieuramp

11 Augustus 2020 - Redactie Boerenbusiness - 5 reacties

Hopelijk krijgen we het coronavirus snel onder controle, maar hoe gaat het daarna verder met de mensheid? Onderzoek wijst uit dat rond het jaar 2100 de aarde zoveel opgewarmd is, dat er dan meer doden vallen door de hitte dan nu door corona. Geen prettig vooruitzicht, maar ik vrees dat deze voorspellers gelijk krijgen wanneer de Nederlandse politiek zo doorgaat met het stikstofbeleid. Dit leidt namelijk tot een milieuramp.

Het aantal auto's op de wereld zal alleen maar verder toenemen, door de toename van welvaart in landen als China en India. Wanneer deze landen dezelfde welvaart als wij westerlingen bereiken, dan zal het verkeer en de industrie wereldwijd meer dan verdubbelen. En daarmee zal ook de milieuvervuiling door stikstof sterk toenemen met opwarming van de aarde tot gevolg. Politiek Den Haag en de media schuiven de stikstof op 1 grote hoop: NH3 en NOx. Zij willen de stikstof bij de landbouw weghalen en deze toespelen aan de industrie, wegen- en woningbouw. Dit is echter een heel grote denkfout.

Natuurlijke kringloop
Op papier klopt het: 1 kilo tegen 1 kilo. Maar in werkelijkheid is het totaal verschillend. Zelfs de NH3 moet je opsplitsen in biogene NH3 en niet biogene NH3. De NH3 van de landbouw is de biogene NH3 en heeft een gesloten natuurlijke kringloop van circa 10 jaar, zo wijst onderzoek van de Amerikaanse klimaatgoeroe Frank Mitloehner uit. Dit betekent dat 10 jaar na het ontstaan van de NH3, deze weer volledig uit de atmosfeer verdwenen is.

Het zit zo: de koe poept, het komt in de lucht, valt vervolgens neer op de bodem en laat de plant groeien. Aan het eind eet de koe het plantaardige voer op en poept het vervolgens uit. Oftewel een natuurlijke gesloten kringloop. Alleen een enkel plantje dat stikstof mijdt, heeft hier last. Je kunt je echter afvragen of dit plantje in een zo dicht bevolkt land als het onze überhaupt een schijn van kans maakt.
                                                                                                                   
De niet biogene NH3 komt vrij uit de lekkage van duizenden boorputten, waar naar olie geboord is en die blijven lekken, uit de industrie, recyclingbedrijven en andere sectoren. Deze NH3 heeft geen natuurlijke kringloop, maar zal extra neerslaan op de bodem. Deze kringloop duurt, afhankelijk van de veroorzaker, veel langer dan 10 jaar. NOx daarentegen ontstaat door het verkeer, onze verwarming en de opwekking van stroom. NOx ontstaat doordat wij allerlei grondstoffen uit de aarde ontginnen, om vervolgens te verbranden. Met als gevolg, een grote stikstofuitstoot die niet een natuurlijke kringloop heeft. Het duurt ongeveer 1.000 jaar, voordat de aarde dit weer opgenomen heeft.

Geen opwarming aarde door vee 
Wanneer de veestapel gelijk blijft, veroorzaakt de landbouw geen opwarming van de aarde, zo durf ik te stellen. De stikstofuitstoot die er jaarlijks bij komt, verdwijnt immers ook weer. De uitstoot van de industrie en het verkeer duurt 1.000 jaar voordat het afgebroken is. Deze uitstoot stapelt zich op in onze atmosfeer en is de grote veroorzaker van de opwarming van de aarde, zo heb ik in wetenschappelijke bronnen gelezen. De niet biogene NH3 komt er dan nog extra bovenop. In dit tempo van uitstoot zal het in het jaar 2100 inderdaad heel spannend worden met het voortbestaan van de mensen. Dit omdat  NOx en niet biogene NH3 te lang duurt, voordat het afgebroken is.

Wanneer er geen veeteelt was, was de aarde misschien nu al wel 2 graden warmer geweest.

Jaap Majoor

Sinds 1990 heeft de landbouw al een enorme bijdrage geleverd in het tegen gaan van de opwarming van de aarde, doordat de landbouw al een NH3 reductie van meer dan 60% gehaald heeft. Wanneer er geen veeteelt was, was de aarde misschien nu al wel 2 graden warmer geweest. Bewijs hiervoor kan ik niet aanleveren, maar ik ben er stellig van overtuigd. Door nog betere technieken, kan onze landbouw een bijdrage leveren om de opwarming van de aarde te vertragen, totdat wij manieren gevonden hebben om NOx-uitstoot te elimineren.

Een vermindering van de veestapel is echter géén oplossing, want voedsel hebben mensen immers nodig. Alleen plantaardig kan niet, want er zijn te weinig gebieden op aarde die voor akkerbouw geschikt zijn. De grond is te droog, of te nat, te veel stenen, te onvruchtbaar, te steil, te weinig draagkracht en ga zo maar door. Kortom: deze gebieden zijn alleen maar geschikt voor vee. Bovendien ontstaat er dan een gebrek aan meststoffen om gewassen te laten groeien. Daar komt nog bij dat de veestapel afval omzet in dierlijk eiwit, zoals reststoffen uit de levensmiddelenindustrie en voor mensen niet verteerbare gewassen.

Uitruilen stikstof kan niet
Wat politiek Den Haag en de provincies willen, is het 1 op 1 uitruilen van stikstof (biogene NH3 ) van de landbouw tegen stikstof (NOx en niet biogene NH3). Dit is een regelrechte milieuramp. De biogene NH3 van de landbouw, die geen opwarming van de aarde veroorzaakt, gaat weg en daarvoor terug komt NOx en niet biogene NH3 van verkeer, industrie, huishoudens en energiecentrales. En deze stikstof is verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde.

Op papier klopt het, stikstof tegen stikstof. Ook voor de rechter die de Nederlandse regering op de vingers getikt heeft. Maar in de praktijk leidt dit tot opwarming van de aarde. Het is dus geen 1 op 1 ruil, maar een 0 op 1 ruil. Denkt u hier maar eens over na. En dan melden de provincies ook nog trots in de krant dat zij van boeren stikstof hebben gekocht voor de woningbouw en industrie. Totaal onverantwoord. Wanneer dit zo doorgaat, vallen er rond 2.100 inderdaad meer doden door hitte dan nu door het coronavirus.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Jaap Majoor
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Piet 11 Augustus 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10888729/nederlands-stikstofbeleid-leidt-tot-milieuramp]Nederlands stikstofbeleid leidt tot milieuramp [/url]
Als nu nog 30 procent van het aardgas uit Slochteren nog naar de stikstof industrie gaat.Dit goed voor de staatskas daar mag best 10 procent bij door koeien te slachten. En kippenmest en prima voer voor vee gaat naar de verbrandingsovens.Doel moet nu juist zijn de aarde te koelen daar heeft die koe met zijn pens een sleutelrol in de groene ruimte.
Abonnee
jan veltkamp 12 Augustus 2020
Het is heel eenvoudig. Vroeger bestond het gebied wat nu groot amsterdam is uit landbouwgebied en natuur. Deze zijn grotendeels ingeruild voor stadsontwikkeling met als gevolg meer stikstof en meer vervuiling. Nu nog steeds wordt landbouw en natuur ingeruild voor stadsontwikkeling en het gevolg is dat er nog meer stikstof en nog meer vervuiling ontstaat.
Abonnee
Jan kievit 13 Augustus 2020
Zou hr majoor geen voorzitter van lto willen worden
Boerenwijsheid 15 Augustus 2020
Iedere emmer is een keer vol

Door groeiende overbevolking worden wij na cultuurvluchtelingen geografische vluchtelingen. (dit zijn geen moeilijke problemen..!)

Identiek aan populatiedichtheid van apen in gekapte regenwouden voor onze palmolie om het klimaat te veranderen zoals het ons het beste uitkomt, welke na 75% houtkap werd gestopt door voortschrijdend inzicht liefdevol Europa (vervuild met haatcultuur).

Lobbyisten vergrijpen zich aan ontkenning zodat dit probleem nooit opgelost word en Nederland rust in de lijkwade van Vrijheid en Democratie in hun komende traditie als nieuwslezer van Europa.
subsidieslurper 15 Augustus 2020
een beetje aap zit bij "de slimste mens" Trump af ze zeiken en met hun oppergorilla een incestiues memory te spelen.

het wiel word misbruikt door apen, wee de werkenden die zich verzet: die word gevolg met zijn debieltje. Ze weten alleen nog niet hoe..
(hoe zou dat nou komen)
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden