Agrifoto

Nieuws Ruwvoer

Snijmaïs in het zuiden rijpt snel af

21 Augustus 2020 - Erik Colenbrander

Over ruim twee weken is de eerste snijmaïs op de zandgronden oogstrijp, verwacht kweekbedrijf Limagrain. Op hun proefveldpercelen in het Brabantse Wouw is nu al de 30% drogestof grens bereikt.

Na de hitte en droogte van afgelopen tijd gaat de afrijping in het zuiden nu snel, waarschuwt Limagrain.  "De maïs is rijper dan we denken", zegt Jos Groot Koerkamp, manager veehouderij. Hij adviseert telers om het gewas komende weken goed te volgen, zodat op het juiste moment wordt gehakseld.

Oogstmoment luistert nauw
Volgens Limagrain is het optimale hakselmoment het tijdstip waarop maïs zijn maximaal benutbare voederwaarde-opbrengst heeft bereikt. "Dat is bij een drogestofgehalte van 55 tot 60% in de kolf en 24 tot 27% in de plant. Dat geeft een totaal drogestofgehalte van zo'n 36%", zegt Groot Koerkamp. "Te vroeg of te laat hakselen geeft verlies van de benutbare voederwaarde die maïs kan leveren en dat zullen telers direct in hun voerkosten en rendement merken."

Een te vroege oogst kan leiden tot sapverliezen, verzuring van de kuil, verminderde opname en een lagere VEM door een lager zetmeelgehalte. Wie daarentegen z'n maïs te laat in de kuil heeft, kan te maken krijgen met een verminderde zetmeelbenutting, een lagere verteerbaarheid en een grotere kans op broei. "Dat is nu precies waarom het oogsttijdstip van snijmaïs zo nauw luistert", vervolgt Groot Koerkamp. "Je kan het maar één keer goed doen!"

Afrijping monitoren
Gemiddeld droogt snijmais in deze tijd van het jaar 1% drogestof in per drie groeidagen. "Dat is wel onder voorbehoud van weersomstandigheden en eventuele oogstrisico's (legering, droogteschade) waarbij het verstandiger kan zijn niet langer te wachten", zegt Groot Koerkamp. "Verder is het zo dat moderne maïsrassen zoals LG 31.205 telers behoorlijk van de wijs kunnen brengen: het gewas oogt nog mooi groen en dat beeld strookt dan niet met een al vrij rijpe kolf waarvan telers geen weet hebben."

Onbestendig wisselvallig weer
Omdat er juist dit weekend een einde komt aan de historisch lange en intense augustus hittegolf, ligt het niet voor de hand dat de afrijping van de snijmais komende week sneller gaat dan de genoemde 1% drogestof per drie dagen. Vanaf komend weekend vindt er overgang plaats naar wisselvallig najaarsweer met vooral in de kustgebieden mogelijk veel regen. Ook op langere termijn blijft het volgens het KNMI onbestendig.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden